2015-09-15 1307 views
啱啱食完劉森記,難得嚟到深水埗,當然要繼續食食食,所以於元州街沿桂林街向茘枝角道方向行,穿過隧道到桂林街近鴨寮街之合益泰,眼見門外長龍一條,不過他們是排隊買外賣的,有啲人唔知會跟住排,而內行人(邊有咁多內行人?)就識行入鋪內自己等,好快又等到位了,食物種類都不少的,點了大腸粉,有8條($12),另一碟蘿蔔、魚蛋、豬皮少辣($25)。蘿蔔、魚蛋、豬皮先到,蘿蔔好腍好甜,無渣;魚蛋少少實,不過幾好咬口;豬皮夠入味,可能我已經係老人家,如果腍啲更好,少辣,其實只是加些咖哩汁,味道不算太出。大腸粉出場了,本身已有多麻醬同豉油,首先加啲芝麻同甜醬,之後才拍照,有人落醬都會DIY啲圖案,腸粉算滑嫩,熱辣辣的,配上麻醬更滑,其實醬汁是最肥的...........由於好多人等位,所以速食後便完成桂林街第二站 - 合益泰,想再去堅記食蛋牛治,不過實在太飽而放棄了。

蘿蔔、魚蛋、豬皮

大腸粉
2015-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$19 (Tea)
蘿蔔、魚蛋、豬皮
大腸粉