2020-12-08
今次介紹既呢間西餐廳以海鮮🦞做主打,shake shake海鮮袋可以話係佢地既招牌菜🌟其實除左海鮮之外,佢地平日都有lunch set供應,呢日lunch同同事唔知食咩好,突然諗起對上一次幫襯呢間已經係舊年既事,咁耐無食就決定去尋找下新鮮感🙉呢度既lunch set總共有8款,價錢介乎98至168蚊,主食包沙律🥗、餐湯🥣同飲品☕️,以港島區黎講算係中位價格🤨******************************🍴餐湯🥣當日餐湯係蕃茄湯🍅,飲落蕃茄味都算濃郁但口感就稀左d,並唔係濃湯個種,同埋入面加左少量芝士粉🧀,飲落會有淡淡芝士味,對於唔食芝士既同事黎講尚可接受🤭餐湯另外附上微暖而且外脆內軟既香草麵包🍞,伴餐湯黎食都唔錯😋-🍴沙律🥗沙律菜上桌前已經撈左沙律醬,個人略嫌醬汁多左少少🤏🏻令到沙律菜既口感比較腍身唔夠爽脆🙈-✨香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁🥩 ($168)當日我地點左要五成熟,未知係咪因為塊西冷係網燒♨️關係,火候🔥上既控制會比煎既困難,感覺牛扒未到五成熟,切🔪既時候有血水滲出😕 如果可以熟返d,加埋燒烤既味道定會更美味😣伴碟既仲有燒茄子🍆、翠玉瓜🥒同黃瓜,好有燒烤風味😋 至於薯
🍴餐湯🥣
🍴沙律🥗
✨香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁🥩 ($168)
伴碟既仲有燒茄子🍆、翠玉瓜🥒同黃瓜,好有燒烤風味😋 至於薯條🍟係美式製法,炸得夠乾身唔油膩,外脆內軟令我地食唔停口🤣
✨泰式海南雞米飯漢堡🐔 ($148)
香脆既米飯漢堡帶有少少薑黃味,我地每人一塊加埋海南雞甜醬黎食,一致認為咁樣食法味道都幾惹味😋
不過始終係西餐廳出品,海南雞既製法同味道就同東南亞餐廳食到既有分別,海南雞肉質夠滑但就未夠正宗,所以呢度會扣返分🤭
✨Virgin Sangria🍹 (套餐升級加$38) (單點$68)
當日同同事見到drink menu既飲品🍹圖片望落吸引🤩,而lunch set可以用優惠價升級我地就一齊將餐飲轉配為mocktail🙆🏻♀️
✨Devil’s Chocolate 🍫(套餐轉配加$38) (單點$68)
一開始見到呢杯朱古力既圖片就已經被吸引到😍 佢既味道有d似係飲緊樽裝朱古力奶咁,朱古力味道濃厚但唔會偏甜,加埋面頭既忌廉,飲完之後再食埋粒Mar’s朱古力🍫的確係非常邪惡😈,飲完之後難免會有種罪惡感😂🙈
👧🏻人均消費:$200 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:2.8/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍Mr. Crab by The Captain's House
地址:灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
⏰營業時間:12:00–23:00 (Mon–Fri);
13:00–23:00 (Sat–Sun & Public Holiday)
(📍尖沙咀亦有分店,營業時間有所不同)