途經旺角,心思思想食越南菜,想起幾個月前去過的Le Viet,一於再去尋味。午市有多款套餐可選,價格合理,菜單寫明加一服務費,全部$100樓下。套餐餐飲有檸檬茶,奶茶,熱咖啡,凍咖啡加$5,配特飲加$8,梛青不包。我們兩個人點了一份套餐,一碗咖喱撈檬和一條燒魚分享。香茅燒豬頸肉撈檬 $64香茅燒豬頸肉撈檬面鋪上八塊燒豬頸肉,滿是炭燒香氣,燒得香脆可口,美味非常。魚露分開上,滿滿的香蒜,加上冷凍的檬粉,非常醒胃。蔬菜量充足,包括生菜、蘿蔔絲、青瓜絲。咖喱鮮雞撈檬 $72這個並非套餐,不包餐飲。但上次試過咖喱牛腩撈檬實在太好味,值得我地為左佢放棄餐飲。今次試咖喱鮮雞,咖喱鮮雞撈檬大大碗,有大概六塊雞肉,有雞胸,雞脾同雞翼,雞肉好滑,連雞胸都好嫩滑,真係唔似雪藏雞。咖喱汁微辣梛香超濃,檬粉超索汁,好味但勁肥。配料有三大塊薯仔丶青椒同洋蔥。薯仔好似略為炸過,外少脆內軟。就算唔係套餐都好抵食。套餐餐飲我加$8配特飲,選了椰汁紅豆冰。椰汁紅豆冰 $8椰汁紅豆冰大大杯,椰奶很香滑,粒粒紅豆不算甜。好野緊係要等,香茅燒烏頭最後上。香茅燒烏頭 $173一上桌就聞到魚香四溢,仲有好香既香茅味。介開魚皮入面

我們兩個人點了一份套餐,一碗咖喱撈檬和一條燒魚分享。

香茅燒豬頸肉撈檬

香茅燒豬頸肉撈檬 $64

咖喱鮮雞撈檬

咖喱鮮雞撈檬 $72

套餐餐飲我加$8配特飲,選了椰汁紅豆冰。

椰汁紅豆冰

椰汁紅豆冰 $8

椰汁紅豆冰大大杯,椰奶很香滑,粒粒紅豆不算甜。

好野緊係要等,香茅燒烏頭最後上。

香茅燒烏頭 $173

香茅燒烏頭

一上桌就聞到魚香四溢,仲有好香既香茅味。介開魚皮入面魚肉白雪雪,新鮮啖啖肉,不過要小心d骨。魚肉唔怕乾,因為附上青色的酸辣醬好好味。魚皮還見到鱗片,而且沾滿鹽花,但不需食用,主要用黎調味。伴碟有三片青瓜同幾條蘿蔔絲。很美味新鮮同健康既一條烤魚!

今次既食物比上次更好食,每樣菜都好好。座位舒適,桌與桌之間空間充足,隔住大膠板防疫衞生。上菜非常快捷,只係燒烏頭要等得耐少少。
套餐好抵食,只叫套餐加埋特飲,$100樓下有找。
2020-10-06
$175 (Lunch)
香茅燒豬頸肉撈檬
咖喱鮮雞撈檬