2024-05-01 102 views
今日有事要去觀塘,經過東廣場先食一個late lunch。其實本來係想去附近嘅素食小店,但係冇開到,經過見到呢間Cafe嘅環境比較好楚,餐牌上有竟然有幾個素食嘅選擇,就決定坐低。坐咗喺一張用膠板揀開4份嘅大嘅長枱,對面近外面嘅一位女士係帶住隻好得意嘅狗仔,睇嚟餐廳都幾Friendly。落單係用QR code囉落,我揀咗 omni beef burger,本身就包埋沙律同薯條,嘢飲分開叫,叫咗杯凍嘅Rose latte (skimmed milk)。嘢飲先到,我唔係飲咖啡嘅專家,唔識分佢啲咖啡豆,不過我覺得幾好飲,有少少玫瑰嘅香味,奶味唔算太重,我個人就幾啱飲。等咗一陣嘢食就到,嘩,咁大碟嘅,特別係啲薯條,多到好似唔使錢咁,份量好似獨立一個dish咁,完全唔似係sides。😲啲薯條係熱辣辣炸起,好香脆。沙律就比較特別啲,係酸酸地嘅紫椰菜好似仲溝咗啲洋蔥? 食落其實幾開胃,特別好味,一啖薯條一啖沙律,感覺會平衡啲。講返個burger,我其實都好鍾意是唔同Cafe嘅素Burger,睇吓有咩唔同。今次呢個size都幾大,除咗兩塊包,入面仲有生菜,蕃茄,沙律醬,洋蔥,omni beef 扒同埋大

iced  rose  latte

Omni  beef  burger

啲薯條係熱辣辣炸起,好香脆。

講返個burger,我其實都好鍾意是唔同Cafe嘅素Burger,睇吓有咩唔同。今次呢個size都幾大,除咗兩塊包,入面仲有生菜,蕃茄,沙律醬,洋蔥,omni beef 扒同埋大啡菇。大部份嘅Cafe嘅素Burger通常一係菇一係得扒,今次呢個Burger竟然有晒兩樣,一次過滿足晒兩個願望。omni beef 扒味道就冇咩特別,其實我覺得同Beyond Meat都差唔多味,個人係鍾意Imposible多啲。

總體嚟講個burger嘅味道就唔算太特別,但有一個唔錯嘅素Burger,再配合埋個沙律同熱辣辣嘅薯條,好飲嘅咖啡,哩個lunch都好滿足。

埋單$180,應該貴過 隔離啲餐廳,不過咁大份,都算OK 啦,薯條係食唔哂的 😅

2024-04-28
$180.4 (Lunch)
iced  rose  latte
Omni  beef  burger