2021-07-25 1861 views
當你睇到呢篇食評嗰陣,其實Bistro Bon已經結業喇~我想記錄返一次喺Bistro Bon食晚餐嘅經歷,但願遲啲再有機會喺香港食到!(最尾有交代Bistro Bon嘅去向).Bistro Bon係一間位於九龍塘浸大嘅西餐廳,同浸大入面嘅其他canteen唔同,Bistro Bon顯然係一間比較高級嘅餐廳,喺呢度你可以食到各種各樣嘅西式食物、具異國風情嘅美味料理,絕對唔會係「頹飯」~雖然係咁,但由於佢嘅下午茶實在係太抵食,基本上三十幾蚊就有交易,價錢居然同浸大嘅其他canteen相若,所以浸大人都會視佢為午後之食堂,稱之為BB Can (Bistro Bon Canteen).呢晚喺Bistro Bon食咗幾樣嘢~落完單之後,店員就送上餐包同牛油,一嚿外表好似煎堆咁嘅樣嘅包,外脆內軟,又甜甜地,好特別呀!另一嚿包望落就好似scone,又脆又香,好吃~.主食方面,我嗌咗個豬下巴意粉,其實人哋全名係叫煙燻伊比利亞豬下巴香蒜辣椒意粉~豬下巴喺出面好少機會食到,覺得佢幾特別就叫咗嚟試!意粉嘅份量雖然唔多,但真係好高質!廚師首先慢慢煎香豬下巴,逼晒佢啲油出嚟之後,再放意粉落鑊炒,所以每啖意粉都
餐包

主食方面,我嗌咗個豬下巴意粉,其實人哋全名係叫煙燻伊比利亞豬下巴香蒜辣椒意粉~豬下巴喺出面好少機會食到,覺得佢幾特別就叫咗嚟試!意粉嘅份量雖然唔多,但真係好高質!廚師首先慢慢煎香豬下巴,逼晒佢啲油出嚟之後,再放意粉落鑊炒,所以每啖意粉都食到豬油嘅甘香!除此之外,炒意粉時落咗香蒜同辣椒,所以入口個味道非常豐富,有油香、有蒜味、又辣辣哋,真係好正呀!意粉比平時食嗰啲更幼細,我覺得佢更似天使麵,質感煙韌,煮得恰到好處!(因為我好怕食嗰啲煮到過晒火稔到不得了嘅意粉!)
煙燻伊比利亞豬下巴香蒜辣椒意粉

食完個意粉,全晚嘅重頭戲終於來了!就係呢個要事先預訂嘅威靈頓牛柳!賣相真係好吸引,酥皮金黃,花紋細緻~個酥皮食到最後一嚿牛柳嗰時都仲係酥脆卜卜㗎!
威靈頓牛柳

牛柳叫咗medium五成熟,唔會太生又唔會太熟,牛柳中心呈粉紅色~牛柳肉質嫩滑多汁,絕對唔嚡口!酥皮同牛柳之間有一層鵝肝醬,鵝肝醬除咗好香嘅鵝肝味,仲有濃郁嘅菇菌黑松露味!個醬仲食到火腿塊,十分有誠意~伴碟一啲都唔馬虎, 薯蓉好重牛油同奶味,入口好綿滑好smooth!真係估唔到連個薯蓉都咁好食,賣相仲要咁靚!好滿足呀!
威靈頓牛柳

甜品方面,我叫咗檸檬撻,正正常常啦~個檸檬餡雖然有少少酸,但連埋上層嘅蛋白一齊食就剛剛好!
檸檬撻

位於浸大嘅Bistro Bon喺7月15號已經結業,餐廳喺social media透露未來有機會喺尖沙咀再同大家見面~希望之後仲有得試佢其他嘅特色嘢啦!
2021-07-15
Type of Meal