Restaurant: Suzuno
Terms & Details:
今日老闆請食飯,有幸食到人生第一次嘅omakase ,聽講呢間餐廳好難book,長期都full人,全因呢到有個係omakase 界嘅名廚坐陣。😳😳今日就黎開下眼界一黎嘅前菜係茶碗蒸,味道清淡,蒸蛋上有鏗魚高湯,配有鮮蝦、帶子等海鮮,不錯!再黎就係無鹽蜆湯,師傅強調一粒鹽都無落,咸味完全來自海蜆本身,的確非常鮮甜,咸味若隱若現,十分神奇!之後就係刺身嘅環節,一共五道。第一道係櫻鯛,魚如其名,半透明嘅魚肉泛起微微的粉紅色,佐以紫蘇花嘅酸汁,打開食客味蕾👍🏼第二道係來自熊本嘅鰝鰺,魚肉雪白,入口有咬勁,味道較淡。第三道係來自九洲嘅關鯖,師傅用醋醃製而成,入口帶酸味,跟坊間的鯖魚比來更添風味。第四道係來自岩手縣嘅赤貝,下面有片檸檬,師傅建議不沾醬油食用,竟有半點生蠔嘅感覺哈哈😆第五道刺身係水八爪魚,師傅即席準備,八爪魚的觸身近半個成人身長,十分震撼!口感較韌,吸盤食來有趣,有種兒時玩物小吃的過癮,我最為喜歡。刺身和壽司中間有道熟食過渡——真丈海老,即炸蝦丸,口感彈牙不在話下,配碟的青椒有苦有辣,更添層次!終於進入主題,師傅一路為食客講解每道食材的特色,另一邊手起刀落,便將食材化為精美的壽司,實

之後就係刺身嘅環節,一共五道。

第二道係來自熊本嘅鰝鰺,魚肉雪白,入口有咬勁,味道較淡。

刺身壽司中間有道熟食過渡——真丈海老,即炸蝦丸,口感彈牙不在話下,配碟的青椒有苦有辣,更添層次!

終於進入主題,師傅一路為食客講解每道食材的特色,另一邊手起刀落,便將食材化為精美的壽司,實在好功架!

第一道係來自神奈州嘅針魚,第一次吃到這個等級的壽司,才發現和坊間的真的有分別!魚和飯的平衡恰到好處,口中嚼完飯粒,魚肉也剛好呑掉,餘韻卻留在口腔,教人回味無窮。

第二道是來自青森縣的帆立貝,賣相精緻,鮮味滿瀉!

第三道是來自靜江嘅金目鯛,師傅先用開水炙過魚皮,令佢微微卷起,美觀之餘,亦令皮下脂肪暴露出來,吃來自然更為肥美。

第四道是來自北海道的白見貝,口感有點像魷魚。

第五道是來自和歌山的中拖羅,單看外表就叫人垂涎三尺🤤

第六道是我最喜歡的蛇腹——大拖羅,第一次感受到「脂肪酸」的意思,魚肉入口即溶,脂肪溶化於口中,最後的餘韻帶點酸味,刺激味蕾分泌更多唾液,最後一呑而下,又復甘甜

再來,第七道是師傅的至愛,拖羅醬油漬,味道均衡,外形酷似海蝦

最後一道,是海膽手卷,紫菜用鐵盒收好,在製作時才取出,保持蘇脆的口感,海膽更用上滿滿一大板,為美味之旅作完美結局

吃過壽司,還有一碗烏冬,鏗魚高湯暖暖腸胃,實在吃不下,也可選麵豉湯,有幾塊魚肉,有點尋寶的樂趣😋

最後的最後,有熱情果芝士餅作甜點,配上手工咖啡,不枉此行!