QB返左學, 去玩就無之前咁自由了, 平時星期1-4都要做灰姑娘, 即使放學後出街, 都好早要返家準備第二日返學. Happy Friday 更具意義了,可以打正旗號玩夜D, 食夜D...上星期五放學後就帶QB去灣仔Novotel Le Cafe開心食.  ​Le Cafe做緊日式「東瀛の味 • 生蠔海鮮自助晚餐」 ​一入門口就見到充滿日式風情既擺設 餐應內亦充滿東瀛風情. ​自助晚餐收費是: 成人($508), 小童($318) (星期一至四) / 成人($538), 小童($318) (星期五至日, 公眾假期及前夕) 讚好Novotel facebook更可享65折優惠, 變相就相當抵食了. 而且4歲以下的小朋友是免費的. ​ 美食十分豐富, 海鮮, 刺身, 即開生蠔, 沙律, 冷盤, 各式熱葷, 甜品, 雪糕等都好齊全, 選擇眾多. 看見擺滿琳琅滿目的美食, 已經食指大開了. ​東瀛の味 的主角是以下兩位: 原隻北海道帶子刺身和紅蝦刺身 預先分好一小碟, 方便取用. 帶子厚肉, 真的十分鮮味, 香滑而味濃, 忍不住encore了幾次. ​紅蝦十分大隻, 折殼都容易,亦唔會易爛或
​一入門口就見到充滿日式風情既擺設
餐應內亦充滿東瀛風情.

​東瀛の味 的主角是以下兩位: 原隻北海道帶子刺身紅蝦刺身

​紅蝦十分大隻, 折殼都容易,亦唔會易爛或溶, 可見紅蝦新鮮. 入口即溶, 相當鮮甜, 不容錯過.
​當然唔少得刺身啦. 有三文魚, 鱆紅魚, 油甘魚和希靈魚四款. 當中油甘魚還原條切片上,份外有氣勢.
​幾款刺身我最喜歡是油甘魚, 清新又有獨特魚香, 帶黏性, 肉質紅白相見, 賣相吸引. 入口先帶少少嚼勁, 然後是香軟稔滑的口感, 魚的鮮慢慢在齒頰滲出.
​即開生蠔也是重點. 3百多元可以吃到有生蠔的酒店級buffet, 應該買少見少了. 這天的生蠔來自澳洲, 幾的骰, 也薄身. 味道鮮甜, 海水味普通不算重, 爽口, 都幾岩我口味.
​另外還有壽司飯和多款手握壽司供應.

​另外有傳統日式美食, 如一系列的醃製漬物和值得推介的火炙三文魚.
​炙燒後的三文魚上半part結實, 帶有燻香, 下半part仍是香軟, 兩種口感共冶一爐, 魚香充斥口腔, 加上厚切三文魚件, 口感十足, 讓人吃得滿足.
​海鮮冷盤有長腳蟹, 熟蝦, 翡翠螺, 青口等. 都Keep住不停refill.
​另有一系列冷盤火腿, 煙三文魚, 沙律菜, 十多款不同醬料等, 是清新之選.

​另一邊有大阪燒, 即焗pizza, 燒牛肉, 羊架, 串燒等.

​熱葷方面以天婦羅, 玉子燒, 日式豚肉咖喱飯最具東瀛味道. 天婦羅香脆而不油, 炸番薯香甜,南瓜香軟, 大蝦亦彈牙, 最驚喜是蝴蝶蝦, 爽口彈牙, 蝦味突出, 啖啖肉吃得方便, 忍不住一試再試.
甜品的款式一樣眾多, 各式蛋糕, 小西餅, 日式和果子, 布甸, 放滿整整一張甜品枱, 未食已先給眼晴一個大大的衝擊.
​試了幾款切餅, 檸檬撻酸酸甜甜的, 十分醒胃.
​其他值得一試的還有抹茶蛋糕和芝士餅, 不過甜, 口感豐富, 很有水準.
自助餐4歲以下小童不收費, 當然要帶QB一齊來吃. 為滿足各小吃貨, 亦特意放置滿足小朋友的食物. 其中一款是糖果.  ​孩子自己動手夾, 有份參興另類自助餐, 個個都笑逐顔開!我家QB居然還攪笑到衝了幾次出去夾糖, 後來才發現忘記穿上鞋XDD..最後白襪變黑襪...
另外, 當然少不了我至愛的Movenpick雪糕任食, 有朱古力, 士多啤梨和雲尼拿味, 另外亦有雪米糍供應, 可惜當天仍有點咳, 否則我一定會吃上好幾杯, 絕不留手.
​飲品有自助咖啡, 茶, 熱飲等, 另外亦特設港式檸茶, 橙汁等, 亦有罐裝啤酒供應. Cappuccino 跟Expresso都很香濃和高水準呢!
​星期五食自助餐的好處是不用趕頭趕命回家, 可以輕輕鬆鬆吃到滿足才走, 在舒適的環境下吃不趕急的自助餐, 大人滿意, 小朋友滿足, 價錢不貴, 值得相約家人朋友一同分享呢!
Type of Meal
Dinner