虎年第一餐班戟,去左呢一間位於The One 4樓既Gram cafe & pancakes,呢度主打日式班戟,有鹹班戟同甜班戟揀,選擇好多。呢度既班戟比較似熱香餅,唔係空氣感強嗰種,而係比較實在,味道方面係比較鹹。價錢方面以班戟店黎講相對唔算貴。經典口味甜班戟共5款,基本上我哋款款都食過,今日要食啲重口味啲嘅款式,所以揀左石板街班戟同意大利芝士蛋糕班戟,貪造型夠特別,將三塊班戟合體變成一個超大個既班戟蛋糕。石板街班戟 $118 另加一石板街班戟係3層咖啡色嘅朱古力味班戟下底包住一層黃色吉士醬同中間一層白色忌廉,上面再擠左白色忌廉,外面灑滿朱古力粉,頂頂放左一粒士多啤梨,再擠啲朱古力醬,灑上白色糖霜。伴碟有3粒去左核嘅車厘子,棉花糖同脆口鳥結糖粒。賣相真心靚,仲靚過意大利芝士蛋糕班戟,影相唔錯。食落主要係鹹鹹哋嘅班戟配朱古力粉同香滑吉士醬,其他伴碟野食都有加添口感同味道。每人食一半都唔覺太膩。意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一意大利芝士蛋糕班戟同石板街班戟造型差唔多,不過感覺簡單啲,因為伴碟只有香葉一片。其實就係由三塊啡色班戟夾住兩層厚厚既吉士醬,上面加吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同

石板街班戟 $118 另加一

意大利芝士蛋糕班戟 $118 另加一

意大利芝士蛋糕班戟

意大利芝士蛋糕班戟同石板街班戟造型差唔多,不過感覺簡單啲,因為伴碟只有香葉一片。其實就係由三塊啡色班戟夾住兩層厚厚既吉士醬,上面加吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同朱古力粉,最後加上一塊朱古力薄片係上面!呢款意大利芝士蛋糕班戟嘅班戟似係原味,只係外面灑滿咖啡粉同朱古力粉所以看似咖啡色。食落咖啡味適中,唔會太苦或太甜,鍾意咖啡人仕可以一試。
意大利芝士蛋糕班戟

餐牌寫明用餐時間75分鐘,繁忙時間就60分鐘,最低消費每人1份食品或飲品。呢兩款班戟如果點黎作爲一個慶祝蛋糕都唔算貴呀。
2022-02-07
$130 (Tea)