2018-03-25
有一次同朋友試過素食餐廳,覺得幾新奇,上次食嗰間主要係食中式素食,今次就來尖沙咀試呢間比較多元化的素食餐廳,有中日泰式fusion。一入門口覺得好光猛,餐廳裝修用紫色同白色為主,好有貴婦feel。餐牌選擇款式多,有點花多眼亂,如果更多圖片會更好。若食物有雞蛋或牛奶都會細心列明,十分細心。我們二人各點了一個套餐。左:茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯。飲落去好重骨膠原,全部材料都好滑嘟嘟,非常滋補。右:周打黃耳雪燕忌廉濃湯。呢款忌廉味非常濃郁,亦好足料,比中湯更好飲。香芒牛油果首蓿芽手卷,蘆筍素香鬆首蓿芽手卷。用紫菜包着沙律的方法幾特別,記得要盡快食,否則紫菜可能會變淋。牛肝菌野菜忌廉燴扁意粉伴香烤大啡菇 ($238)。呢個意粉係超級好食,有非常多不同種類的菇,烤大菇只用少許鹽調味。椰香冬陰公鮮蔬意大利飯伴香酥蒟蒻 ($238) 。這款泰式意大利飯雖然被意粉比下去,但味道其實不錯,最驚喜的是蒟蒻炸得跟魷魚的口感一樣,非常新奇。藍碟花雪梨汁 (+$20),味道不太甜,很清新。英式紅茶 (+$10) 杏汁椰香紅豆糕百爵紅茶乳酪蛋糕,好香濃茶味和芝士味兩個人叫兩個套餐可能會有點多,可能呢排胃口細左吧,三個
英式紅茶 (+$10)
兩個人叫兩個套餐可能會有點多,可能呢排胃口細左吧,三個人點兩個餐再加個小食應該剛剛好。