田園沙律
⭐️⭐️⭐️☆☆
打頭陣梗係要啲綠色嘢清清腸胃先啦!呢個田園沙律不過不失啦,份量都OK嘅。啲菜睇落都幾新鮮,有羅馬生菜、車厘茄、青瓜片咁,都算爽脆🥬。配嘅係普通嘅油醋汁,酸酸哋咁,叫做開咗個胃先囉。老實講冇乜特別驚喜,就係一個好 standard 嘅沙律,不過作為前菜清下味蕾都OK嘅👌。如果想食得健康啲,或者係主菜前唔想咁heavy,都可以點嘅。

Friday雞翼 (水牛城)
⭐️⭐️⭐️⭐️☆
嚟得 Mini Friday,點可以唔試佢哋個招牌雞翼吖嘛!我哋揀咗水牛城味,睇落紅噹噹咁好似好辣,食落其實又唔係喎!個醬汁酸度夠,帶少少微辣,非常惹味🌶️,唔會太嗆喉或者死鹹,個平衡做得幾好。雞翼炸到外皮帶啲脆口,唔會太乾身,入面啲肉仲幾嫩滑juicy,唔錯唔錯👍。份量都幾足,成班兄弟一人兩三隻,點埋個跟碟嘅(可能係)藍芝士醬(?!),更加可以中和返少少酸辣感,送啤酒真係一流!🍻 呢個係必點小食之一!
炸雞鎚蜜糖蒜片配蓮藕片
⭐️⭐️⭐️⭐️☆
跟住上嘅呢個小食個樣幾得意,將啲雞鎚整到好似波板糖咁🍭,方便拎住食。面頭淋咗蜜糖蒜蓉汁,甜甜哋帶好香嘅蒜味🧄,個汁都幾掛到啲雞鎚上面。雞鎚炸得幾香脆,肉質都OK。最特別嘅係佢唔係跟薯條,而係跟炸蓮藕片!呢個配搭幾有新鮮感😮,啲蓮藕片炸到卜卜脆,好似食緊薯片咁,又冇咁熱氣(心理上啫),幾過癮!整體味道偏甜少少,啱鍾意甜食嘅朋友,食得多可能會覺得有啲膩,但係幾件幾件咁食,又或者 share 食就冇得頂!

加拿大豬鞍扒
⭐️⭐️⭐️⭐️☆
輪到主菜出場!首先試下呢個加拿大豬鞍扒🐷。一上枱見到都幾厚身,幾有睇頭。我哋叫咗七成熟左右,切開見到入面仲係粉紅色,帶少少肉汁,唔錯喎!豬扒煎到邊邊位有少少焦香,食落肉質都幾軟腍,唔會好似柴皮咁韌,亦冇乜豬臊味😋。調味方面做得幾好,唔會太重手,可以食到豬肉本身嘅味道,點少少燒汁已經好夠。配菜有啲薯條同沙律菜,正正常常。以呢個價錢嚟講,呢塊豬鞍扒嘅份量同質素都算交足功課,性價比幾高㗎👍。唔想食牛嘅兄弟點呢個都冇投訴!
安格斯牛仔骨配黑松露燒汁
⭐️⭐️⭐️⭐️☆
牛仔骨嚟啦!牛仔骨通常都係穩陣之選嚟嘅。呢度用咗安格斯牛,睇落都幾吸引😍。啲牛仔骨炆得幾腍,用叉輕輕一「不」就已經骨肉分離,唔使出盡奶力去切🪓,懶人福音!個黑松露燒汁係重點,味道非常濃郁,松露味好霸道🍄,一上枱就聞到!個汁撈埋啲肉汁一齊食,非常惹味,送飯或者配薯蓉(如果有嘅話)一定超正!份量都算足夠,三、四條骨左右。鍾意濃味、重口味同埋黑松露嘅朋友,呢個牛仔骨唔可以錯過!
美國安格斯頂級肉眼扒
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今晚嘅重頭戲終於嚟喇!叫得 Prime Grade 嘅美國安格斯肉眼扒🥩,期望值梗係高啲啦!我哋叫咗 Medium Rare,上枱時個賣相已經贏咗,表面煎到靚靚嘅啡色格仔網紋,帶點焦香,切開中間係完美嘅粉紅色,肉汁鎖得好好!😍 塊扒厚度適中,油花分佈都幾靚,食落口真係不得了!牛味超香濃,肉質軟腍到不得了,充滿肉汁,每一啖都係享受😋!真係唔需要點太多醬汁,簡單配啲海鹽同黑椒碎已經可以將牛扒嘅鮮味提升到極致。雖然價錢係全晚最貴,但食得出係靚料,絕對值回票價!今晚嘅 MVP 頒俾你!💯
總括嚟講,今次喺 Mini Friday 同班「佬」兄弟嘅飯局真係食得好滿足,傾得好暢快🥳!餐廳環境夠晒 casual,氣氛又夠熱鬧,啱晒我哋呢啲唔怕嘈,鍾意大聲講大聲笑嘅麻甩佬聚會🗣️。嘢食方面,整體質素都相當唔錯,特別係塊 美國安格斯頂級肉眼扒 真係高水準之作🏆,令人回味!另外啲小食好似 Friday雞翼 同 炸雞鎚 都好有水準,送酒傾計一流🍻。價錢方面豐儉由人,算係中檔價位,以食物質素同環境嚟講都算合理。想搵個地方同 friend 子輕鬆食餐飯、摸下酒杯底,Mini Friday 絕對係觀塘區一個值得考慮嘅好地方!推介!👍