2025-07-25
上個禮拜六晚,為咗同阿仔慶祝生日🎂,我哋成家就揀咗去觀塘工業區入面嘅 Mini Friday 開餐。一推門入去,嘩,估唔到工廈入面都有啲咁 cozy 嘅地方喎👍。雖然係星期六晚,都幾旺場下,坐滿咗唔少人,但又唔會話好嘈吵,傾計都仲聽到。餐廳燈光偏暗黃,柔和得嚟幾有情調,播住啲輕快嘅英文歌🎶,成個氣氛好 relax 好舒服,啱晒我哋一家人慢慢食飯,幫阿仔慶祝生日,佢都好開心🥳。🍗 第一round先嚟【Friday雞翼】熱辣辣上枱,咬落脆皮「咔嚓」聲,柚子蜜糖唔會死甜仲有淡淡柑橘香,肉汁多到滴落手指~4.5/5分🐙 【炸魷魚圈】金黃色外層脆到似天婦羅,入面魷魚肉彈牙得嚟唔韌,點埋他他醬好快清碟。不過略嫌粉漿厚咗少少,扣少少分 4/5🧄 等主菜時叫咗【蒜蓉包】,烘到微焦仲有牛油香氣撲鼻,脆得嚟唔會刮口,蒜蓉粒鋪滿成塊👍🏻 4.8/5🌶️ 主菜【韓式炸雞】紅噹噹好吸睛,甜辣醬掛滿每件雞件,無骨設計啱晒懶人,咬落啖啖肉仲有肉汁!粟米片脆卜卜,囝囝發明新食法—用粟米片舀炸雞醬食,創意滿分 4.7/5🐔 【香草燒雞】全場MVP!皮脆肉嫩到離譜,迷迭香同百里香嘅香氣滲入雞肉,連雞胸位都唔鞋口,附送嘅燒汁
🐙 【炸魷魚圈】金黃色外層脆到似天婦羅,
🐔 【香草燒雞】全場MVP!皮脆肉嫩到離譜,迷迭香同百里香嘅香氣滲入雞肉,連雞胸位都唔鞋口,附送嘅燒汁帶少少酒香~全體比5/5🌟
🍝 最後嘅【蒜香欖油意粉】簡單但考功夫,意粉al dente彈牙,蒜片炸到金黃脆口,橄欖油香而不膩🙂↔️ 4.6/5
今次嘅生日晚餐真係好滿足,每道菜都有驚喜,特別係 香草燒雞 同 Friday雞翼,絕對係必試之選!餐廳環境舒適,服務貼心,係一個慶祝特別日子嘅好地方🎉。下次一定會再嚟!