2019-05-06 32 views
啱啱去完台灣返香港,最念念不忘嘅,一定係台灣火鍋!正當我心思思想食嘅時候,友人突然約我去銅鑼灣打個「台灣HOT POT」!而我當然秒速答應啦!今次去嘅係「老鍋-台式火鍋」,位於京都廣場2樓(銅鑼灣地鐵站C出口),非常就腳方便。餐廳門口有一個天燈牆,打咭一流!絕對呃到like!夜晚9點幾,店內人頭湧湧,坐無虛席,氣氛不錯!坐低第一件事,當然係揀湯底先!我地揀咗個「酸菜白肉鍋」,配料方面,就揀左「水蓮」、「皇室魚肚」、「手切牛肩肉」、「鵝肝墨魚丸」、「黑松露蝦丸」、「咸蛋炸魚皮」同「寬粉條」!飲品方面,就叫咗「杭菊露」!等左一陣,「酸菜白肉鍋」就到!鍋內配料相當豐富,除咗有酸菜白肉之外,仲有好多蕃茄同埋寬粉條係入邊。湯底嘅味道酸酸甜甜非常開胃!再等多一陣間配料都陸續送上!總括嚟講,呢間火鍋店嘅嘢都幾新鮮!特別係牛肩肉同蝦丸味道非常出色!前者牛味濃郁,肉質鬆化;後者口感彈牙,蝦感強烈!店家好細心提供小用具畀客人煮「寛粉條」,非常方便呢!非常滿足嘅一個火鍋晚上,有機會一定要再嚟呀!
餐廳門口有一個天燈牆,打咭一流!絕對呃到like
!
等左一陣,「酸菜白肉鍋」就到!
店家好細心提供小用具畀客人煮「寛粉條」,非常方便呢!
非常滿足嘅一個火鍋晚上,有機會一定要再嚟呀
2019-05-03
Type of Meal