2017-11-08 173 views
今日放工後去左中環揾朋友傾D野,於是兩個人就行去蘭桂芳坊覓食。行行下見到有間食排的新餐廳,仲見到近排Hit爆的吉列炸牛排都係$200有找,我諗都無諗就行左入餐廳了。係咪睇到Menu都好吸引呢?今次我地兩個人叫左一份板腱牛扒(Flat Iron)同一份吉列炸牛排。每份Set都會包一份小蔬菜沙律、小麻醬豆腐及一碗飯。餐廳仲有提供不同的小食,長期口㾗的我今次就叫左一份炸魷魚。炸魷魚的粉漿唔係太厚,炸得香脆之餘又唔會太乾,係送酒的佳品!令我心心眼的吉列炸牛排到了!上菜時大約係3成熟,之後就要大家用陶瓷燒燒到理想的生熟度。牛排的份量一D都唔細,而且炸粉上得夠薄身,大家可以放埋蒜片上陶瓷燒,之後配埋牛排食。陶瓷燒有少量的油,比大家煎牛的時間更得心應手。煎好的牛非常嫩口,又夠Juicy。牛排的脆邊加上中間燒得剛剛好的牛肉,又幾好食!呢份係板腱牛扒餐,牛排的size唔算細!我比較怕食薄牛排,因為薄得濟一般都無咩肉汁。但呢塊排就唔同了,除左夠厚外,肉又夠厚又夠嫩,食落好重牛味。再配合提供的蒜鹽又真係幾好食!套餐的小沙律會跟埋柚子醋,個醋唔會太酸,配埋新鮮的蔬菜同車厘茄都幾開胃。套餐的前菜豆腐的的色色,麻

餐廳仲有提供不同的小食,長期口㾗的我今次就叫左一份炸魷魚。

吉列炸牛排餐

吉列炸牛排

吉列炸牛排

呢份係板腱牛扒餐,牛排的size唔算細!
頂級板腱牛排餐

頂級板腱牛扒

(餐)柚子汁沙律

套餐的前菜豆腐的的色色,麻醬香再加幾粒香葱又幾夾喎!
(餐)麻醬豆腐

套餐內的飯都加入飯素增加口感,配合埋軟熟的飯粒,入口一流。
(餐) 白飯

總括來說餐廳的性價比都好高,食物唔錯之餘,份量又大。我已經約緊另一班朋友去餐廳再食過了,下次的目標係西冷牛排。
吉列炸牛排餐
頂級板腱牛扒