星期六有親戚到訪,一行四人之後想食個下午茶,咁啱要去始創心中買啲嘢,經過見到夏麵館,餐牌都幾吸引,就撳張飛等位,大概15分鐘可以安排入座。入舖頭時都需要量體溫同用酒精搓手液。一坐低先知原來有下午茶餐,價錢比正價平少少同多杯飲品,選擇都算唔少,而且仲可以升級加啲小食。當日分別叫咗4個餐如下:-1.青菜煨麵 – 湯頭白雪雪,味道香濃,調味適中。青菜應該係小唐菜粒,食落爽口清甜,一啲油都冇,感覺清新健康。麵質都屬少少煙韌彈牙,浸耐咗湯都唔會太發脹同變糊。2.嫩雞煨麵 – 基本同以上個青菜煨麵係一模一樣,只不過多咗啲冇醃過味嘅雞丁肉粒,雞粒唔嚡口,不過又未算嫩。3.香辣牛肉麵 – 湯頭顏色清澈味唔濃,一啲都冇辣嘅感覺。牛肉味淡,肉質唔韌,食落都冇黐牙,不過牛味欠奉。反而牛筋入味軟滑。4.排骨擔擔麵 - 排骨(炸豬扒)同擔擔麵分開上,擔擔麵湯濃稠,花生味重,而且食落辣味就慢慢滲出嚟,都幾野味。排骨(炸豬扒)粉漿厚,豬扒肉薄,炸皮味道完全掩蓋豬嘅肉味。所有麵底都係同一款。升級小食追加咗:-5.豆沙鍋餅 (半份) - 皮厚硬而唔脆,豆沙餡少,而且冇豆沙應有嘅紅豆香,甜度都比較淡。6.小籠包 (4件)

當日分別叫咗4個餐如下:-

青菜煨麵

嫩雞煨麵

香辣牛肉麵

排骨擔擔麵

所有麵底都係同一款。

升級小食追加咗:-

豆沙鍋餅

6.小籠包 (4件) - 小籠包皮略厚,包內有適量湯汁,湯汁味道淡,肉餡都幾大,調味恰到好處,仲食到豬肉應有嘅味道。
小籠包
小籠包

7.油菜 (一份) – 烚菜芯鮮爽口清甜,不過不失。
烚菜芯

跟餐飲品4杯豆漿,豆香一般,勝在微甜。

食物比較一般以下,份量都好足夠。雖然價錢唔屬於太貴,不過覺得咁嘅價格唔應該係咁嘅食物質素。環境就檯與檯之間距離都唔太密,舒適度都係一般。而服務就呼喚極都冇服務員應你,態度都幾敷衍。
2020-11-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)