2021-01-03 68 views
連續兩日食素,昨天去了吃素食自助餐,今日有人話要帶我去試一間新開嘅素菜館,餐廳主打中法 fusion 素食,概念嶄新,令人躍躍欲試。餐廳嘅名字十分優美動聽,取名單一個字「珺 Emerald」。珺,美玉也、而 Emerald 即祖母綠,乃綠寶石之王,莫非是寓意餐廳嘅食物擁有美好,珍貴的品質?著實令人期待!餐廳佈置得很雅緻,店內設有私人廂房,景觀開揚,加上裝潢簇新時尚,天花燈槽的射燈透出柔柔光線,用餐環境十分舒適。 先睇下餐牌,有前菜、湯、主食、飯麵,另外亦有兩款一人及二人套餐可供選擇。 我哋揀咗個二人套餐 ($428),套餐包頭盤、湯同三款主菜,點甜品則須另 +$30。先嚟兩款前菜:自家製烤菇沙律 同 麻辣洪湖 BB 蓮藕。烤菇有兩大塊,厚身又 Juicy,沙律菜新鮮爽脆,配上酸酸甜甜嘅醬汁,味道好 Fresh!BB 蓮藕亦很有驚喜,吃起來不但清新爽脆,而且入口麻中帶辣,非常惹味,加埋雲耳、百合同青紅椒一齊食,口感好豐富。跟住係兩款湯,分別有純素羅宋湯 同 泰式冬蔭功。羅宋湯好足料,內有椰菜、甘筍、西芹、蕃茄和洋蔥,口感酸甜適中,香而不膩,健康又有營養。冬蔭功湯亦非常開胃,湯身鮮艷奪目,

先嚟兩款前菜:自家製烤菇沙律麻辣洪湖 BB 蓮藕。烤菇有兩大塊,厚身又 Juicy,沙律菜新鮮爽脆,配上酸酸甜甜嘅醬汁,味道好 Fresh!

跟住係兩款湯,分別有純素羅宋湯泰式冬蔭功。羅宋湯好足料,內有椰菜、甘筍、西芹、蕃茄和洋蔥,口感酸甜適中,香而不膩,健康又有營養。

冬蔭功湯亦非常開胃,湯身鮮艷奪目,上桌時仍熱呼呼,入口酸辣鮮香,味道醒神,充滿泰國風味,令人一飲傾心。

主菜揀咗玫瑰叉燒、鮮花椒麻鳳尾蝦 同 芝士獅子頭意大利粉。玫瑰叉燒口感一流,咬下外脆內軟,有五花腩的層次。面頭的醬汁好突出,用上自家製的玫瑰花醬,再加入玫瑰花及玫瑰花花茶做成,入口酸甜不膩,

另外個鮮花椒麻鳳尾蝦亦令人歎為觀止,無論外型、紋理和味道都同真嘅鳳尾蝦十分神似。外層炸粉厚薄適中,咬下香脆爽彈,每一口都滲透著溫潤的麻辣,令人回味無窮。

壓尾的芝士獅子頭意大利粉亦做得甚有水準,素獅子頭入口即化,鬆而不散;意粉煮得軟硬適中,彈牙有嚼勁,很討人歡喜。

意猶未盡,加點咗客 Dessert 脆皮燕麥奶 (+$30),個甜品賣相好靚,而且十分有內涵。外層嘅燕麥炸得非常酥香鬆脆,內餡食落有啲似芋泥,軟滑綿密,口感好特別,為這頓精緻素菜 完美作結。