真係好好好好好耐無食餐真正既fine dining啦!就趁住呢個特別既日子,大破慳囊,食返餐正野去慶祝下,而選址定左呢間米芝蓮二星餐廳同亞洲50最佳餐廳既Amber。Amber其實對我黎講有特殊既意義,因爲好多特別日子,我地都揀左係呢度食飯慶祝。Amber兩年前裝修完之後我地黎過一次,今次係裝修之後第二次黎,都真係過左好耐下,就試下餐廳有無進步啦。餐廳位於置地文華東方酒店7樓。餐廳私隱度非常高,升降機口登記之後需要再經過一道趟門先到用餐區,要由服務員帶你入去。裝修以和諧既木制家具爲主。座位同座位之間空間當然充足,絕對唔會聽到其他食客講野。今次我地坐喺餐廳靠入面嘅一張圓枱,兩個人都面向同一個方向,可以坐得親密d,識揀一定揀呢張枱。座位係梳化,有坐墊等你坐得舒服d。坐低之後服務員就每人遞上一個口罩套。服務員會倒暖水入去右手邊個隻灰色杯仔,令入面個塊濕手巾變大,等你抹手。我地叫左still water,Nordaq Fresh still water 每位多謝$30另加一。Sparkling water都係一樣價錢。$30另加一既水當然好飲。午餐分三個價錢,分別係$778,$950,同$20

1904 views

午餐分三個價錢,分別係$778,$950,同$2088,另收加一,佢哋分別係Amber experience 包四道菜,Extended Amber experience 包五道菜,同Full Amber experience包六道菜。

上次試過Full Amber experience,今次黎個入門既Amber experience。

Sourdough

麵包自從裝修之後就轉左Sourdough,其實真係幾失望,同其他米芝蓮西餐廳有好多款唔同種類既麵包比你揀差天共地......Sourdough皮都脆既而入面都算軟綿綿既,不過真係平平無奇。跟Sourdough上得一款牛油,我地另外要求要橄欖油同黑醋,黑醋甜甜地好味道。

餐前開胃菜

上次黎食居然無餐前開胃菜!好彩今次餐前開胃菜終於回歸!餐前開胃菜有三款(或者其實只算兩款)。

餐前開胃菜

服務員建議食左兩條抹茶蛋卷狀嘅開胃菜先,查實佢哋係薄脆餅皮包住滑溜磨菇慕絲,食完令味蕾感覺好清新!

磨菇茶

服務員之後建議飲呢杯熱辣辣嘅磨菇茶。呢杯磨菇茶有好香既磨菇味,帶好微微嘅菇澀味,絕對係茶而唔係湯。我成餐飯之後個口都係呢陣菇味。

鴨肝棒棒糖

服務員建議最後先食招牌鴨肝棒棒糖。呢款開胃菜咁多年黎都仲喺度,證明係幾咁招牌!少少酸酸地既莓味外皮配滑溜鴨肝餡,再加上外面兩塊細細地既脆餅,一口一件,完全唔膩而有層次感,非常出色!

Corn  ̊ Kristal Schrenki Caviar  ̊
 Seawater  ̊ Sudachi  ̊ 加$248

Corn ̊ Kristal Schrenki Caviar ̊ Seawater ̊ Sudachi ̊

前菜每人三揀一。呢道前菜應該係Amber既招牌之一,我第一次黎已經試過。要加$248,絕對唔平,但係真係好好味道!首先擺盤無得彈,滿滿既魚子醬上面放左少少金箔,一個有質感既碗仔放係大中小三隻碟,細碟仲放滿碎石粒。另外仲有一個大兜放左兩大塊脆片,脆片係暖暖地,連裝飾既石頭都係暖既,真係一絲不苟。服務員建議所有配料一齊食。

於是我就用個隻特製用黎食魚子醬既匙羹筆一大羹椰菜花慕斯,海膽,酢橘啫喱同魚子醬放係脆片上面一齊食,首先魚子醬味道真係好香濃,我之前實在係食得太多所謂魚子醬係得個鹹字,呢個係好有海洋既味道。椰菜花慕斯好香滑,不過椰菜花味唔濃,反而有d似雲呢拿慕斯。海膽當然係超鮮甜滑溜。成個組合係非常海鮮,再加上脆口既脆片同慕斯既香滑口感,好正!

Amberjack ̊ Vanilla ̊ Sea Salt ̊ Sunflower Seed ̊ Grapefruit ̊ Fennel ̊ Sorrel ̊

Amberjack  ̊ Vanilla  ̊ Sea Salt  ̊
Sunflower Seed  ̊ Grapefruit  ̊ Fennel  ̊ Sorrel  ̊

另外呢款前菜都好味道。主角鰤魚有三塊,呈半熟狀態,超鮮甜嫩滑,而黑魚皮好脆。另外配有幾塊爽脆Sorrel片,少少西柚肉,仲有非常新鮮既香脆葵花籽增添口感。食落少少酸酸地,感覺非常清新。

Milk Fed Lamb Loin ̊ White Asparagus ̊ Girolle Mushroom ̊ Preserved Black Winter Truffle ̊

Milk Fed Lamb Loin  ̊ White Asparagus  ̊
Girolle Mushroom  ̊ Preserved Black Winter Truffle  ̊ 加$298

主菜每人四揀一。我地揀左呢道羊,要加$298,絕對唔平。賣相又係勁靚,好多唔同顏色嘅大細圓點,好吸引眼球。羊肉係奶飼,廚師建議medium rare,我哋當然照跟。羊肉整得超粉嫩而唔羶,外面包住一層薄薄脆皮同少量脂肪,超好食!可惜羊肉只得兩舊,點夠喉?!服務員建議羊肉同咖啡色既圓點醬汁一齊食,圓點醬汁係松露醬汁,好香,同羊肉一齊食的確好夾。白蘆筍身爲第二主角,用左好靚既小黃花同小綠葉扮靚,而味道當然係鮮甜加完全無根,所以超易咬開,否則一定唔及格。最後,厨師將好多小黃菇拼埋變成一個大圓點,貫切主題,味道則正常。如果想加黑松露片可以另外再加錢,可惜我地荷包已乾。

Atlantic Pollack ̊ Green Asparagus ̊ Ramson ̊ Extra Virgin Grapeseed Oil ̊ Shiro Soy ̊ Ginger ̊

Atlantic Pollack  ̊ Green Asparagus  ̊ Ramson  ̊
Extra Virgin Grapeseed Oil  ̊ Shiro Soy  ̊ Ginger  ̊

另外揀左呢道魚作爲主菜。阿拉斯加鱈魚既分量就正常得多,好多肉食,哈哈!

鱈魚既生熟度掌握得完美,係剛剛熟而絕不過火,所以超滑,眼見晶瑩通透,抵讚!三塊黑色魚皮則非常薄脆,俾你多一重口感。第二主角既綠色蘆筍一樣爽脆無根。綠色既慕斯好滑,感覺好清新,我覺得係用Ramson整。成個主菜好食得黎又健康,絕唔會過油或者過鹹,魚又唔腥又無骨,好食!

Squash ̊ Coconut ̊ Sea Buckthorn ̊ Extra Virgin Pumpkin Seed Oil ̊ Pumpkin Seed ̊

Squash  ̊ Coconut  ̊ Sea Buckthorn  ̊
Extra Virgin Pumpkin Seed Oil  ̊ Pumpkin Seed  ̊

甜品就相對令人失望。甜品每人四揀一。呢道Squash既椰子慕斯味道好弱,滑就夠滑。最特別係下底個層應該係用南瓜籽造既厚身慕斯,食落好似花生醬,味道就較爲突出。薄脆上面既橙色慕斯應該就係Sea Buckthorn,味道唔太特別。有d後悔揀左呢道甜品

Rhubarb ̊ Strawberry ̊ Sansho ̊ Begonia ̊ Extra Virgin Manni Olive Oil ‘ Per Mio Figlio ’ ̊ Honey ̊

Rhubarb  ̊ Strawberry  ̊ Sansho  ̊ Begonia  ̊
Extra Virgin Manni Olive Oil ‘ Per Mio Figlio ’  ̊ Honey  ̊

呢道甜品更令人失望,實在係超酸。主角係士多啤梨雪葩,下面有一塊薄脆,再下底有少少香滑意式奶凍。圍邊有幾塊爽口既形似西芹而我懷疑係Sansho既物體,蜜糖完全唔甜。個人真係幾唔鍾意呢道甜品,不過造型都可以既,以紅色同粉紅色爲主,仲撒上d應該係Begonia既靚靚花瓣。可能鍾意酸既朋友會鍾意既。我就好後悔揀左呢道甜品,唔知另外兩道會晤會好d呢?

凍朱古力

凍朱古力(跟餐)

跟餐包一杯飲品,我地食完甜品唔夠喉,叫左兩杯凍朱古力,要脫脂奶,唔洗加錢。凍朱古力超大杯,上枱都要用一塊木板仔上,大陣象。不過開頭飲既時候下面既朱古力係唔凍既,上面有冰既先凍。作爲一杯米芝蓮二星餐廳既凍朱古力,唔好意思唔及格。

迷你蛋糕

呢個時候,由於係慶祝特別日子,服務員就送上一個迷你蛋糕仔,係用一個好靚嘅雲石紋盤放好,插住支點著左嘅蠟燭,仲有一塊朱古力牌,好貼心。服務員主動幫我哋影相,然後等我哋吹熄蠟燭之後先同我哋分蛋糕,或者可打包拎走。個蛋糕係輕盈忌廉包住雪芳蛋糕,中間有層水果啫哩夾心,面頭有塊印左餐廳logo嘅薄脆朱古力。蛋糕食落好濕潤,略嫌夾心同雪芳蛋糕分得太開。一人半個蛋糕食完都唔膩。

冰鎮水果

估唔到以下落黎仲有好多野食,服務員放低左一兜冰鎮水果,有兩大片香甜多汁切好一口size嘅蜜瓜,應該係日本貨,仲有兩粒剝開左殼嘅荔枝同兩粒超大嘅香甜車厘子。當然放左隻兜仔俾你放核同殼。

法式小蛋糕Madeleine配自家製士多啤梨果醬

除左水果,仲有法式小蛋糕Madeleine配自家製士多啤梨果醬。呢度嘅法式小蛋糕係我食過最好味嘅,暖暖哋,外脆內軟,好香牛油味,齌食都得。而士多啤梨果醬唔過甜,同埋真係有一粒士多啤梨果肉係入面。法式小蛋糕下面其實仲有唔少碎果仁,我試左少少都食得落口。

熱情果松露朱古力

最後就係熱情果松露朱古力。朱古力大大粒,外皮滿佈脆米,雖然熱情果味唔出,但係好好味而唔過甜。

日本蜜桃果汁

本來服務員準備左Expresso俾我地,不過我問完有無咖啡因之後,服務員就好貼心問我會晤會想要果汁!有兩款果汁揀,我地揀左日本蜜桃果汁,唔係最頂級個d,但係當然夠好飲,分量唔多,細細杯。

朱古力

食飽飽離開餐廳,當然有服務員問候我地用餐感覺如何,臨離開仲每人有一塊朱古力做手信,服務員幫你禁埋lift,送埋你走,等你全程感覺賓至如歸。

總括而言,前菜同主菜食物質素令人滿意,甜品則令人失望。服務基本上無可挑剔,貼心同注重細節位,例如全部客人嘅每一道菜都等好先一齊上,食完麵包幫你清下枱上嘅麵包屑等等。服務員上菜時都會將每一道菜仔細介紹,雖然好多時我都聽唔哂,如果可以講得慢d會更好
。當然,呢餐價錢絕對唔平,但係絕對開心,特別日子先會黎啦
2021-06-15
$1190 (Lunch)
Celebration
Birthday