2021-08-17 419 views
好彩冇去過一間甘有氣氛嘅日式放題店😜AMAZAKE係一間比您就算食放題都可以放鬆慢慢食慢慢傾嘅好地方👍🏿———————————————————————今次用openrice訂左星期日lunch嘅時段,位置比較隱蔽,係喺寫字樓大廈入面嘅地下位,所以都吾算好多人。我地一行三人,職員安排左我哋坐一個卡位, 個位好闊,空間感十足,好似一個小包廂甘。———————————————————————一坐低店員就會主動倒茶同比menu我地,佢除左有我今次食嘅ALL U CAN EAT 之外, 重有單點嘅。揀邊樣就睇您食得幾多 。 我同朋友都係大胃王,當然係第一個choices岩我地喇。個任食係玩兩個鐘。———————————————————————講番食物, 選擇一定冇其他旺角同尖沙咀嘅放題店甘多,但要有嘅佢都有,而且質素都相當之好,雖然我地冇全部試曬,但都續一係下面講下喇。———————————————————————第一輪嘅食物都吾需要我地自己落單,而係店員為我地一一上菜,等我地每樣可以試齊。———————————————————————首先係炸物類,我地全部都試曬,有炸雞,炸餃子,炸蠔同章魚小丸
好彩冇去過一間甘有氣氛嘅日式放題店😜
———————————————————————
———————————————————————首先係炸物類,我地全部都試曬,有炸雞,炸餃子,炸蠔同章魚小丸子。 全部都係新鮮炸,熱辣辣嘅。當中要特別好食嘅係炸雞,個外皮同炸粉炸得好脆,一d都吾油,調味都岩岩好,冇過鹹。而章魚小丸子做到外脆內軟,如果吾係食多幾粒會太飽我一定會再叫。
———————————————————————第二碟上枱嘅係串燒, 好有去左居酒屋嘅感覺。肉類全部都上左兩份,而其他就一份。呢個比起其他慳成本嘅餐廳吾同,睇得出佢地嘅串燒都比得非常大方。佢呢度分別有雞翼,豬五花,雞軟骨,雞腎,冬菇,同坊間小有嘅小青椒。當中最出色嘅係雞軟骨,燒得非常香口, 雞胸軟骨夾雜一d雞肉,更有口感。小青椒都非常好食, 我重將佢夾住五花肉黎食,更加冇得輸。
———————————————————————沙律我地揀左呢度招牌嘅魚生沙律,好大盤, 三四個人一盤岩岩好。調味做得非常好,魚生都非常多,食至最後吾會淨係得番d菜。同埋我留意到佢呢個沙律吾係用d魚生頭頭尾尾黎做,吾會食到d魚生有筋嘅情況。
———————————————————————
天婦羅拼盤都係新鮮制作。人生第一次食粟米芯天婦羅,估吾到嘅出色。佢食起黎比平日嘅粟米芯甜,食落去有d粟米湯嘅味。
———————————————————————去AMAZAKE 應該好多人都同我地一樣 因為d卷物而去,老實講,佢地嘅賣相真係拍得住出面七八十蚊先得三件嘅卷物。 當中最出色嘅係吞拿魚腩碎卷加埋蔥花香一流。
———————————————————————主菜每人可以揀一款,但因為太多野食,我地只係叫左個味噌煮鯖魚同雞肉西京燒,雖然吾係太大份,但因為本身有太多其他野所以我地都至在試下個味。鯖魚好好味, 個味噌非常入味,成功令鯖魚本身嘅腥味去左,肉質亦偏爽。
———————————————————————最正嘅當然係擺係最後講,就係佢嘅刺身,款式吾多, 分別係三文魚,油甘魚,帶子,三文魚子同甜蝦。油甘魚好少有得任食而且甘新鮮甘厚切。全部刺身都好鮮甜好好食。
———————————————————————順帶一提,是日甜品係雪糕糯米糍,正正常常。
餐廳整體食物質素好,冇漏單情況,侍應都會主動加茶同換碟。中環呢個級數嘅餐廳,人均消費至少都五六百。呢度重要係任食,注意‼️係任食。所以我同朋友都覺得呢度值得番枱😛
最後最後,呢度嘅飲品係要加錢,80(冇酒精)/160(有酒精)。吾叫野飲都會有熱茶任飲。
2021-08-15
$308 (Lunch)
  • 刺身薈沙律
  • 油甘魚刺身