2020-11-12 47 views
因為預知今晚會好夜先食飯所以晏晝同老公去咗打邊爐,每次打邊爐都會諗起呢間台式火鍋,鍾意佢啲湯底好夠味好足料今日我哋點咗個酸菜白肉鍋,湯底有豐富嘅酸菜味,帶少少咸,非常刺激味蕾!而且鍋入面除有好多腩肉,好多菜,仲有幾舊粟米同埋水晶粉,真係非常多材料!淨係食湯底都已經飽左一半!鹽酥一口豆腐(熟食)貪得意口痕叫的小食,比期望中好食!豆腐外層好酥好脆,炸皮好薄但又唔會一夾就散開!咬開頭腐好熱好嫩滑!而且炸豆腐味道唔會好似食台灣夜市啲小食咁濃,有味得黎唔會覺得好多味精,幾好!美國梅花豬肉梅花豬肉顔色幾新鮮,食落唔會太實或太乾,而且食到豬肉的香味又唔係臭豬味~唔錯台灣蛋餃和墨魚丸台灣蛋餃幾得意,外皮係用煎蛋袋替麵粉的,薄得黎又唔易煲爛,入邊的豬肉餡都ok,如果可以大粒d就更好墨魚丸足料!實淨又爽唔彈口,有墨魚肉,高質!銀菊露好香菊花味唔會太甜兩個人睇落唔係食咗好多嘢但係好飽,因為淨係個湯底已經好豐富

今日我哋點咗個酸菜白肉鍋,

鹽酥一口豆腐(熟食)

美國梅花豬肉

台灣蛋餃和墨魚丸
墨魚丸足料!實淨又爽唔彈口,有墨魚肉,高質!

銀菊露
好香菊花味唔會太甜

兩個人睇落唔係食咗好多嘢但係好飽,因為淨係個湯底已經好豐富

• 老饕酸菜白肉鍋
  • 鹽酥一口豆腐