2021-09-19 4571 views
已經好耐冇食韓燒,呢間韓燒餐廳聽左好耐都未食過,係登龍街經過無數次,有次買米線個時係下面買左個泡菜黎食,發覺非常好食,所以今次終於黎試呢度既燒肉。喜來稀肉係係黎自韓國既連鎖烤肉店,著名韓劇太陽的後裔都曾經係呢間烤肉店拍攝過,主打韓國燒烤,供應多個精選牛肉同豬肉部位,好似牛肉眼、牛五花、牛頸、五花肉、護心肉、梅肉等。夜晚七點去到,已經見到好滿座,店員安排入座。餐廳非常有韓式既感覺,係圓檯圓凳,凳拎起可以放袋係入面,餐廳空間感幾大,座位闊落。Menu首先有燒肉套餐,有牛同豬套餐,之後係飯麵類,第二頁係十幾款既豬肉類、牛肉類,另外仲有唔少酒,餐廳用QR CPDE 形式落單。每次換鐵板都會放一舊牛脂肪,爐邊仲有蒜頭,幾周到。-🥬 前菜/配料 💰0(👅: 8/10)前菜分別有三種,包括辣泡菜、醃蘿蔔洋蔥同辣椒雜菜,另外仲有生菜同爐邊蛋,全部都係免費任添。呢度既泡菜唔會太酸,小小酸帶微甜,辣味會有小小辣,咬落去幾爽脆。辣椒雜菜上面有有辣醬鋪面,不過唔辣,食落幾解膩。醃蘿蔔洋蔥酸酸幾開胃。有兩種,泡菜蛋同芝士蛋,到我食飽大概食左兩轉既爐邊蛋。芝士蛋會有少少拉絲,不過芝士味就唔算好重。泡菜蛋唔算辣,有

每次換鐵板都會放一舊牛脂肪,爐邊仲有蒜頭,幾周到。
🥬 前菜/配料 💰0(👅: 8/10)
前菜
前菜分別有三種,包括辣泡菜、醃蘿蔔洋蔥同辣椒雜菜,
另外仲有生菜同爐邊蛋,
全部都係免費任添。

辣椒雜菜上面有有辣醬鋪面,不過唔辣,食落幾解膩。
醃蘿蔔洋蔥酸酸幾開胃。

爐邊蛋
有兩種,泡菜蛋同芝士蛋,到我食飽大概食左兩轉既爐邊蛋。
芝士蛋會有少少拉絲,不過芝士味就唔算好重。
泡菜蛋唔算辣,有小小泡菜味,酸酸好開胃。
🍜 壹頭牛 💰520(👅: 8/10)
壹頭牛
呢個壹頭牛SET 有五個部位,分別係喜來烤肉、牛五花、特級牛頸、牛肋骨肉同烤調味牛排,另外仲有兩塊菇同兩塊瓜。

上碟時非常吸引,因為啲肉都係用牛嘅模型木盤上,因為牛肉份量唔少,所以幾澎湃。

喜來稀肉係依度嘅招牌,佢會捲到好似一朵玫瑰花咁。份量係最多嘅肉,就咁睇唔會有好多雪花、脂肪係上面。牛肉有少少厚度,所以好快熟,但都因為太薄所以好易痴底,咬落肉質好嫩,入邊比較爽,食落去肉味重,不過脂肪比其他肉少,有用醬油輕輕調味,食落少少甜,味道同個牛好夾,唔會膩,可以同生菜包住黎食。

牛頸比喜來稀肉厚身,食落都有牛味,不過牛味比喜來稀肉淡,同埋某幾舊會比較韌啲。

牛五花係咁多塊最好食,佢係最薄身,係半肥瘦狀態,咬落係柔嫩多汁,質感似腩肉,食落牛脂非常甘香,油脂分布平均,食落唔會鞋,而且燒過既脂肪令牛味非常濃郁,就咁食生菜都唔駛係最滿足,因為油脂豐富,同佢本身有小小醃製醬汁,唔駛落任何醬料,最多點一兩粒鹽。

牛肋骨肉係肋骨之間既五花肉,係一條條,比較厚身,咬落肉質鮮嫩,充滿肉汁,帶小小嚼勁。

最後係烤調味牛排骨,雖然睇落好似唔新鮮,其實是用左醬油同梨汁醃製,燒完之後雖然厚身,但一啲都唔韌,幾軟腍,食落係好香醬油味,甜甜鹹鹹,用佢送菜係最好,因為佢好夠味。
🍜 牛舌 💰148(👅: 8/10)
牛舌
牛舌係薄切牛舌,分量非常之多,大概有二十幾塊。因為佢係好薄,所以其實每一面可能燒10秒內就已經夠,燒耐左絕對影響佢冇咁好食。

輕輕一燒佢嘅香味已經好出,牛舌嘅邊位咬落會有少少脆,而入面就少少嫩,非常爽口,有嚼勁完全唔會覺得韌覺得鞋,有入口即溶嘅感覺,食落有牛味,油分充足,用醬汁醃製過,所以除咗牛味仲食到醬汁嘅惹味,鐘意食牛舌嘅我完全抗拒唔到。

🌟食物來講唔錯,肉類主打牛同豬,食肉獸一定可以滿足,前菜同埋爐邊蛋都可以無限添加,非常滿足,要挑剔嘅就係唔係每一個位冷氣或者風扇都好充足,有啲風機係吹緊冇食客嘅走廊唔係吹緊人,而抽氣算唔錯,只要較細火,就已經可以整熟啲牛又唔會好多油煙。價錢大約300至400,晚市來講算係中價嘅韓燒,可以再戰。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $300-400pp (服務費: 10%)
2021-09-15
前菜