今次出銅鑼灣,因為同家姐食生日飯,當然要選間高質嘅餐廳,揀咗呢間 《輝 》試下,餐廳位於渣甸街尾Aura on Pennington 三樓。地下門口好易揾。搭𨋢上到三樓,一出𨋢已經令人印象深刻,餐廳裝飾非常精緻,帶點浪漫及古式風味,𥚃面環境及座位亦相當舒適寬敞。食日本菜當然要配番清酒至更完美,不過自問吾太有硏究,所以隨便選左支最平嘅「龍」300ml ($288) ,意外地頗有驚喜,淺嚐味帶點香甜,順滑易入喉,所以食下飲下最后我哋再開多咗一支先夠喉。「吞拿魚他他」($188半份 / $328 大),我地選左大份,吞拿魚先表面炙燒過,然後切片上,厚薄切得恰到好處。由於魚表面炙燒過,更能帶出魚香及鮮味,再配上薄切洋蔥片及醬汁,味道就更加豐富滋味。「松葉蟹肉炸海老卷」($238),海老即炸夠香熱鮮味鬆脆,特別欣賞炸卷外面鋪上蟹肉、紫菜絲及蟹籽,紫菜香味尤其突出,令整個劵味道更豐富。「松葉蟹肉海膽三文魚籽丼」($388),整體份量頗多,尤其松葉蟹肉勁多,蟹肉非常鮮甜。海膽味甘甜,吾會有怪味。三文魚籽相對變得冇咁突出,但佢其實都粒粒鄀精瑩飽滿。配菜亦都用心,除常見新鮮紫蘇葉及醃薑片,亦配有醃漬蘿蔔

「松葉蟹肉海膽三文魚籽丼」($388),整體份量頗多,尤其松葉蟹肉勁多,蟹肉非常鮮甜。海膽味甘甜,吾會有怪味。三文魚籽相對變得冇咁突出,但佢其實都粒粒鄀精瑩飽滿。配菜亦都用心,除常見新鮮紫蘇葉及醃薑片,亦配有醃漬蘿蔔及海藻。加埋軟硬適中嘅米飯,呢個飯丼的確好味道👍。

「免治雞肉軟骨」($48),軟骨均勻分散在雞肉中,雞肉嫰滑,沾埋蛋汁更美味。

串燒方面,至愛牛舌必食,「特選牛舌」($78),厚切牛舌入口甘香肉爽,好味到無法形容,所以要點兩串至夠喉😋。
「豚肉年糕」($58),年糕煙煙韌韌幾特別,記得趁熱食。😉

「鹽燒活鰻」($98),食完第一串牛舌後決定追加嘅,因為覺得有點貴。不過一試入口,就明白係有原因,鰻魚入口皮脆,魚肉超爽彈,而且魚香濃厚,真係好好味,一試難忘。

每樣食物都好食,而且店員亦招呼周到,適當地為客人添茶及收拾枱面,不會令人太打擾。整體用餐體驗非常滿意,有機會會再嚟。
餐廳更特設午市套餐或各種優惠。
2024-03-28
Celebration