2013-02-19 1285 views
談法國菜很多人都覺得是fine dinner為何沒有想起paris街頭的cafe, bisto或者係brasserie呢?Brasserie是法國尋常百姓的用餐點地方大, casual,一家人周末用餐(即係我地飲茶喇) 或一大班朋友吹水飲飲食食既地方香港brasserie餐聽不算多很多都是小店(哪應該算是bristo吧)The French Window是較大的一間6人同行, 掛住影食同傾無乜影相不過想講下其實食物是非常正宗的分量很足海鮮跟waiter介紹叫左蟹, 好多好多膏!! 仲有一款蝦, 亦係非常多蝦子, 好鮮甜oyster有好幾款選擇, 新鮮既藍青口不是大隻的雪藏貨, size細細, 但細嫩飽滿, sauce充滿海鮮甜味叫左seasonal 既黑松露duck confit, 鴨髀皮脆, 夠油香! share岩岩好墊底既黑松露薯躂先係主角! 邊微脆, 吸左鴨油同松露香, 正!! 仲有香草羊架, 好嫩, 應該係羊仔肉, 有羊味但唔酥. 好食!
談法國菜很多人都覺得是fine dinner
Brasserie是法國尋常百姓的用餐點

香港brasserie餐聽不算多
很多都是小店(哪應該算是bristo吧)
The French Window是較大的一間

6人同行, 掛住影食同傾無乜影相
不過想講下
其實食物是非常正宗的
分量很足
oyster有好幾款選擇, 新鮮既
叫左seasonal 既黑松露duck confit,
鴨髀皮脆, 夠油香! share岩岩好

Other Info. : 當日唔算多人, 我地一斑朋友都好出奇 食物質素唔差, 全海景, fair價 service亦無出事 點解會咁 見其他食評 可能有d人仲覺得佢locate係ifc就係fine dining 所以覺得唔ok 其實法國菜都仲有好多選擇架 唔係淨係比情侶candle night dinner law。
2013-01-31
  • 黑松露duck confit