2022-04-15 736 views
觀塘|龍鳳號 🤎 古早味台灣美食< 細份,可以每樣都試下 >原本想食日本嘢,但因疫情冇開,所以就搵咗間近近地號台灣嘢頂住先🤣Menu好多選擇👍🏻,終於食到啲台灣嘅傳統美食😭有想食好耐嘅愛玉同新竹米粉❤️份量偏少,但我覺得反而係好事,咁就可以食多幾款🤓價錢亦好親民~~張枱有啲頂腳,再肥啲啲就坐唔入去😂————————————————————————幾失望😞,肉燥只係豉油肉碎,無一般肉碎嘅甜味…如果唔將肉燥拌勻,湯係無味嘅~米粉就係正常嘅新竹米粉✅ 好正宗,係台灣食到嘅味道~🤎個汁唔會好膩,麵條煙韌,配大量青瓜絲👍🏻好適合夏天食😋一般,唔夠滷水香味豬腸偏軟身,唔夠咬口豬耳中心偏硬,外層爽口硬豆腐夠大塊👍🏻滷蛋偏乾✅ 飲到桂花嘅清香,杞子同蜜糖嘅香甜🤤唔化學,甜度控制得剛好👍🏻👍🏻酸酸甜甜青檸汁,配上微甜嘅愛玉,好refreshing~✅ 芋圓同蕃薯圓都好香,應該係自家制嘅🤤❤️紅豆可以煮耐少少,綠豆軟糯👍🏻豆腐花唔易夾爛,加上濃稠嘅黑糖蜜,不得了~🔺無加一服務費整體而言▪️味道 3.8 / 5▪️環境 3.8 / 5▪️抵食 4 / 5
觀塘|龍鳳號 🤎 古早味台灣美食
< 細份,可以每樣都試下 >

張枱有啲頂腳,再肥啲啲就坐唔入去😂
————————————————————————
惹味肉燥湯新竹米粉

姐姐涼麵

一般,唔夠滷水香味
豬腸偏軟身,唔夠咬口
豬耳中心偏硬,外層爽口
硬豆腐夠大塊👍🏻
滷蛋偏乾
滷水拼盤

(凍) 桂花胎菊蜜

酸酸甜甜青檸汁,配上微甜嘅愛玉,好refreshing~
翡翠愛玉冰

(凍)龍鳳豆花

🔺無加一服務費

整體而言
▪️味道 3.8 / 5
▪️環境 3.8 / 5
▪️抵食 4 / 5

2022-04-09
$120 (Lunch)
姐姐涼麵
(凍) 桂花胎菊蜜