平時同朋友係夜晚身處於西營盤至上環一帶,如果想慢慢食慢慢傾,都會幫襯明星西營盤店,因為係我地印象中明星集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我地對佢有信心!今次又係同朋友係夜晚身處於西營盤至上環一帶,大家又想慢慢食慢慢傾,所以一致決定咗幫襯明星西營盤店啦!由於今次需要就一就個朋友,所以好夜至食,我地入座果陣啱啱踏入宵夜時段,原來宵夜時段平過晚市時段幾多架!我地去到果陣都幾好生意,好在只係等咗一陣就有位啦!明星西營盤店嘅宵夜時段係我首次幫襯,總算冇令我失望,各方面質素都唔錯,而且價錢化算呀!味道方面,今次3個人叫咗幾款小菜同埋1碟豉油皇吊片炒麵,味道皆唔錯!食物包括1)豉油皇吊片炒麵:吊片新鮮入味,仲幾爽口!炒麵幾有咬口,分量足夠!整碟顏色討好,幾有鑊氣!(2)客味鹽焗雞:鹽焗雞口感唔錯,味道鹹淡適中!(3)豉味涼瓜排骨煲:排骨有豆豉香,幾惹味!凉瓜甘口,不過淋咗少少!(4)沙爹金菰肥牛煲:肥牛肥瘦適中,幾入味!金菰碎濕濕,沙爹傑咗少少!(5)生菜豆腐鯪魚球煲:鯪魚球鮮味彈牙,不過有好多魚骨攪唔碎!豆腐幾滑,味道鮮甜!(6)紅燒北菰豆腐:豆腐幾滑,醬汁味道

味道方面,今次3個人叫咗幾款小菜同埋1碟豉油皇吊片炒麵,味道皆唔錯!食物包括:
(1)豉油皇吊片炒麵:吊片新鮮入味,仲幾爽口!炒麵幾有咬口,分量足夠!整碟顏色討好,幾有鑊氣!

(2)客味鹽焗雞:鹽焗雞口感唔錯,味道鹹淡適中!

(6)紅燒北菰豆腐:豆腐幾滑,醬汁味道香濃!豆腐件數幾多,但係北菇比較少!

(7)潮式咸菜豬肚:豬肚入味,不過分量唔多!咸菜夠咸,分量足夠!

環境方面,明星西營盤店裝修咗未夠一年,地方當然新淨啦,佢嘅裝修設計以豪華酒店式為主題!佢都幾先進架,有引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號)、自動感應水龍頭、自動感應梘液機等先進設備,又設置多部名牌電視機!呢個舖都幾大,可惜睇唔通透,仲身處於比較舊嘅樓宇中,有柱多、橫樑多及樓底矮等等嘅問題!不過整體都坐得舒適!

服務方面,中規中矩啦,大部分服務員做野都有效率,仲幾熱情添!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方企理,洗手間尚算乾爽!

抵食方面,星期五宵夜時段茶位$9、花生$10,各款小菜嘅價錢都大眾化,算幾抵食!

整體來講,各款小菜價錢化算又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,值得嚟幫襯呀!
食物:豉油皇吊片炒麵(正)
食物:客味鹽焗雞(正)
食物:豉味涼瓜排骨煲(正)
食物:沙爹金菰肥牛煲(正)
食物:生菜豆腐鯪魚球煲(正)
食物:紅燒北菰豆腐(正)
食物:潮式咸菜豬肚(正)
環境:明星海鮮酒家(1)
環境:明星海鮮酒家(2)
環境:明星海鮮酒家(3)
環境:明星海鮮酒家(4)
環境:明星海鮮酒家(5)
2010-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
食物:豉油皇吊片炒麵(正)
食物:客味鹽焗雞(正)
食物:豉味涼瓜排骨煲(正)
食物:沙爹金菰肥牛煲(正)
食物:生菜豆腐鯪魚球煲(正)
食物:紅燒北菰豆腐(正)
食物:潮式咸菜豬肚(正)
環境:明星海鮮酒家(1)
環境:明星海鮮酒家(2)
環境:明星海鮮酒家(3)
環境:明星海鮮酒家(4)
環境:明星海鮮酒家(5)