2021-03-08 12120 views
早前有一間位於沙田既鐵板燒餐廳人氣急升,除左有多位youtuber介紹外,就連自己身邊朋友都有試過,評價都係以「抵食」二字黎形容,咁我又點可以落後呢?! 電話預約果陣,職員告知只有12:00同14:00,其他時間要Walk-in,雖然係平日,但我緊係唔博啦,結果book左最早果輪。餐廳12點正開門,門口當時已經有少少人群,不過全部入得哂。店內地方其實幾大,我坐卡位,所以覺得寬敞;除左餐板上既食物由職員送上外,飲品同甜品都要行去店尾攞,雖然唔遠,但地板有d跣,唔遠既路都變得唔想行。😥我地見加$40就有刺身,價錢唔貴,又可以食到油甘魚、劍魚、墨魚、帶子等13款刺身,每款食少少都圍番條數!!可惜質素麻麻,可以話連日式放題質素都無……。第一round帶子係甜,第二round開始就無味,真係後悔第一round點太少;甜蝦試兩round都唔甜、無味;泰蝦配埋個無得輸既泰汁,加上蝦爽爽地,雖然食唔到蝦味,但好過食甜蝦。諗深層,餐廳主攻鐵板燒咁嘛,刺身麻麻其實可以理解。我見好多食客都推介鵝肝,咁身為震店之寶既鵝肝,當然無令我地失望啦!! 鵝肝密密煎,上枱時熱辣辣,雖然薄身d,但味道唔錯。我同友人每人食
,咁我又點可以落後呢?!

可惜質素麻麻,可以話連日式放題質素都無……。

鵝肝密密煎,上枱時熱辣辣,雖然薄身d,但味道唔錯。我同友人每人食左兩件,已經好夠皮,因為真係太膩。
蠔—上枱就醜樣d,不過味道都唔差,亦無怪味,好彩既話仲會有大粒蠔添!!

帶子—本身以為燒過後,鮮味會濃縮d,但本身唔係靚貨,所以鮮味唔太覺。
鐵板蝦—第一round完全凍既,連蝦心都凍,岩岩開鋪就上鐵板凍蝦,唔知放左幾耐呢?! 之後幾round終於變熱,而且一上枱就聞到陣陣蝦香~味道唔錯

羊架—完全無羊味無肉味,入口只知食梗一舊肉,唔好味

西冷—呢個最好,煎到7-8成左右熟,入口Juicy,不過牛味就唔算好濃,但我地食得最多
龍利柳—肉質唔鞋
鐵板炒飯—根本就係叮炒飯,d飯痴埋一舊,唔好講鑊氣味,連炒飯應有既香味都無,浪費食物….

串燒類

串燒大蔥—幾好味,多汁,而且帶少許甜味,食咁多肉,食番少少菜類有解膩效果。

雞腎—入口貨,細細粒,燒到太乾
牛舌—厚肉,唔會太乾太韌,但無乜味
燒腩串—雖然望落燒到焦左,但入口肉質會想像中咁乾,呢個反而有驚喜

炸物無食太多,因為本身肉類已經油膩,再食炸野只會更易滯。整體炸物都新鮮夠熱,炸蝦味道唔錯、炸南瓜係中國出產、墨魚咀好迷你,幾乎分唔到係炸粉定咀、紫薯芝士丸,少少甜又有芝香

由於想食多d菜,所以點左個牛肉鍋,但我就覺得無論係肉既色澤定味道,都似豬肉多過牛肉🤔,結果除左肉片外,所有菜都比我食哂。

飲品&甜品方面,餐廳提供多款汽水、細樽裝茶、友人中意既樂天檸檬茶…..雀巢朱古力、芒果、雲尼拿雪糕、芋味雪米糍

整體食物同我想像有出入,值得推介既係鵝肝、鐵板蝦、鐵板西冷、鐵板蠔、燒大蔥、燒腩串、炸薯紫芝心丸。如果比我再揀多次,我一定唔會加刺身
2021-02-26
$220 (Lunch)