2021-11-26
諗住週末食好啲,同老公試一間未食過嘅餐廳,點知中伏了!1. 餐廳地方細、枱和走廊狹窄(通道只可比1個成人行過)2. 老闆選餐具眼光獨到,食物器皿上闊下窄,大部分全金钃/玻璃物料。導熱性能卓越。待應上菜拎得都幾辛苦。3.上菜次序亂咁嚟(餐廳採用手機自助下單,不存在落單混亂問題)我哋2個人食,諗住每人叫一個套餐(主菜價錢+$49配是日餐湯/沙律和飲品,另外仲加咗1碗白飯($18)和1碗蕎麥麵($28))。結果,上菜次序如下:2杯飲品2套餐具1個主菜(日本梅醬燒豚腩配雜菜)…等…1杯餐湯…再等…另1杯餐湯…再再等…1碗白飯…再再再等…1碗蕎麥麵 (上菜時,由於女待應拎唔穩碗麵,我老公被待應由枱邊從上而下被淋蕎麥麵湯。老公全隻右腳濕晒,地下一攤湯。但女待應只係不斷問「你有無事呀?」佢應該覺呢個問題真係好緊要,所以佢好似機關槍咁,連續問咗5次😒,仲要眼神好似我老公做錯什麼事咁…之後我老公回應佢,「可唔可以等我處理一下先?」我老公企咗起身,從枱底拎起佢個背囊交比我(由於地方窄,所以放咗係枱底)。然後拎枱上嘅紙巾抺自己條褲和餐廳地下。但當時女待應再沒有任何行動。直到女待應睇到我老公在抺地下,先醒覺要
1. 餐廳地方細、枱和走廊狹窄(通道只可比1個成人行過)
2杯飲品
2套餐具
1個主菜(日本梅醬燒豚腩配雜菜)
…等…
1杯餐湯
…再等…
另1杯餐湯
…再再等…
1碗白飯
…再再再等…
1碗蕎麥麵
(上菜時,由於女待應拎唔穩碗麵,我老公被待應由枱邊從上而下被淋蕎麥麵湯。老公全隻右腳濕晒,地下一攤湯。但女待應只係不斷問「你有無事呀?」佢應該覺呢個問題真係好緊要,所以佢好似機關槍咁,連續問咗5次😒,仲要眼神好似我老公做錯什麼事咁…之後我老公回應佢,「可唔可以等我處理一下先?」我老公企咗起身,從枱底拎起佢個背囊交比我(由於地方窄,所以放咗係枱底)。然後拎枱上嘅紙巾抺自己條褲和餐廳地下。但當時女待應再沒有任何行動。直到女待應睇到我老公在抺地下,先醒覺要拎紙巾比我老公和抺地😒(註:紙巾放在她身後的櫃內,不存在因地方狹窄而拿不到紙巾的問題)
待應拎紙巾來到,個地板都已經被我老公抺乾淨了🙄
然後,就好似冇事發生咁..沒有經理/較高職位人士問候/應對,待應們好像沒事發生過似的繼續忙碌…
然後我老公唯有坐返低,繼續再再再再食住等….直到飯、麵和燒豚肉連雜菜都幾乎食完..都未有第2個主菜(燒雞脾佐京都辣汁)…再叫待應追單….先有得食😔
4. 食物份量超少,outback 咁嘅價錢,比兒童餐更少嘅份量。
5. 由於廚房係半開放式設計,食飯期間,不繼聽到廚房主廚大聲追單。
不繼回響….😵💫
6. 同場加映,隔離枱情侶叫咗2人份海鮮包。只上菜,沒上餐具。要男友去叫待應拎先有…🤷🏻♀️
總結,One & A Half…名付其實。一份價錢,半份食量。我唔會推介比朋友食正餐。原本想試吓餐廳主打的甜品,因這些事件而打消諗頭,我老公只想快啲食完回家沖涼。所以無再加單。這間應該堂食「沒下次」吧🙄
因爲食唔飽,結果我哋回家前去咗第二間餐廳買外賣糖水回家再食過🤬
餐湯
日本梅醬燒豚腩配雜菜