2020-07-05
近幾個月飲食界最熱搜的,應該都係點心放題,總之但凡做開中菜的,不論酒店、中菜店、酒樓都紛紛推出點心放題,價錢由幾十到三百左右都有。好幾年前點心放題未流行,凱悅酒店的凱悅軒已經率先做左,價錢唔算平,當時都食過兩次,質素甚高,所以一直都對點心放題好感興趣。今次試個相對平價的,就係尖沙咀中菜店「南海一號」,星期一至五$168,周末及假期$188,另收人頭$25茶錢,同每枱$28一籃蝦片(就算唔要都要收錢),計埋加一,每人總計要$250(周末價錢)。另外佢分兩個時段,第一段11:30-13:00,第二段13:15-14:45,每段限時1.5小時,其實幾趕。菜單上有29種菜式可選,如果真正只計點心的話只有10種,選擇比其他店少,其他都係小菜同炒粉麵飯,不過整體質素都不俗,最優勝嘅係,呢度無遮擋的維港兩岸景觀,樓底亦高(佔左兩層),所以毫無壓迫感。我試左菜單上9成菜式,雖然每樣都少少(可以自己點分量),但都飽到上頭頂。蝦餃燒賣:正常發揮,蝦餃皮都算薄唔韌,啖啖蝦肉。金蒜蟹肉菜苗餃:幾清新,夾雜左蝦肉,但蟹肉少左啲。小籠包:皮厚左少少,但肉餡豐富,湯汁豐富鮮甜。葡汁鱈魚酥:店方獨有點心,外皮脆脆,裡
蝦餃燒賣:正常發揮,蝦餃皮都算薄唔韌,啖啖蝦肉。
金蒜蟹肉菜苗餃:幾清新,夾雜左蝦肉,但蟹肉少左啲。
小籠包:皮厚左少少,但肉餡豐富,湯汁豐富鮮甜。
葡汁鱈魚酥:店方獨有點心,外皮脆脆,裡面啖啖鱈魚粒,配葡汁好惹味。
春卷、鳳爪:滿意,水準之上。
蘿蔔糕:煎得幾香口,只係蘿蔔絲分量唔多。
黑糖馬拉糕:似普通馬拉糕,黑糖味唔重。
豉油王炒腸粉:腸粉滑身,色水夠,味道夠,惹味。
陳醋雲耳:好醒胃的前菜,酸味剛好,雲耳爽脆。
話梅石榴:本來冇期望,但出奇地幾好食,石榴口感似梨咁爽,話梅粉提升左石榴清甜味,好適合食完肥膩菜式後食。
咕嚕肉、辣子雞球:呢兩個小菜真係唔錯,咕嚕肉剛剛好掛汁,酸甜味恰到好處唔嗆喉;辣子雞球一點都唔辣,但勝在有椒麻味,唔錯。
鮮筍肉末四季豆:好有鑊氣,又唔油唔鹹,送飯的話一流,我食左兩轉。
麻婆豆腐、蝦仁炒蛋:呢兩道就失色啲,唔係唔好食,只係豆腐唔辣,炒蛋係滑,但得一粒蝦尾。
蟹肉冬蓉羹:食左兩碗,都撈唔到蟹肉,但只當佢係蛋白冬蓉羹的話就好好飲,濃稠度剛好,又清甜。
香芒果凍、南瓜西米露:兩款都唔錯,唔會好甜。
豆沙蘋葉角:個名有點奇怪,但其實係豆沙糯米糍,外皮煙煙韌韌,帶點葉的香味,豆沙餡微甜,有驚喜。
收費蝦片:係幾香脆,佐酒一流,不過太多嘢食,食唔晒要打包。
去的當日天氣非常好,又恰好被安排坐窗邊位,真係好舒服,只不過由於時間太趕,都無太多閒暇欣賞景色,不過坐的位置剛好望到半島酒店頂樓,成日睇到直升機升降,都幾好睇嘅。服務方面都幾好,侍應有禮,收碟有效率,漏單亦冇出現過,算唔錯了。