2020-06-16
之前見到好多人食點心放題,又心思思想試下,於是就訂公司附近嘅酒店入面中菜廳試下啦。我上網都話好難訂,所以我係經網頁去訂嘅,真係想訂都要預一個月後。我就岩平日時間去,星期六日要$208,我平日去就$168 (未計茶位同加一喎)佢地有11:00/12:45/14:30 , 我就訂到12:45pm, 到步後講底電話,再等一陣就可以入座啦(但有d大媽嘈點解訂左檯都要等位,真係巴屎閉)點心選擇,唔多,一張紙睇晒每位送富貴鮑魚撻鮑魚好細粒,酥皮唔夠香每位送花膠蟹肉灌湯餃食唔到蟹肉,有舊花膠,都唔錯左:冰鎮豬手 右:川味口水雞豬手幾好味,但口水雞唔得,似D醬抹上去咁上:港式咖哩魚蛋-正常左:鮮果沙律鮮蝦卷-內面好空心右:每位送嘅芝士焗蟹蓋-唔好食左上:椒鹽豆腐粒-不錯左下:酥皮焗蛋撻-酥皮唔好食右上:馬蹄牛肉腸-多牛肉,唔錯~蝦餃,燒賣,鮮竹卷,流沙包同鳳爪正常同普通酒樓差不多茶位每人$23,所以加埋一係$420 (即每人$210),其實我都幾大食,但中式野真係食唔多 (我已經冇食粥粉麵飯但都好飽),平時buffet都係海鮮為主,而且我平時飲茶都好少食到二百幾蚊野。我每次都係食一兩件頂盡,我諗我都係
點心選擇,唔多,一張紙睇晒
每位送富貴鮑魚撻
鮑魚好細粒,酥皮唔夠香
每位送花膠蟹肉灌湯餃
食唔到蟹肉,有舊花膠,都唔錯
左:冰鎮豬手 右:川味口水雞
豬手幾好味,但口水雞唔得,似D醬抹上去咁
上:港式咖哩魚蛋-正常
左:鮮果沙律鮮蝦卷-內面好空心
右:每位送嘅芝士焗蟹蓋-唔好食
左上:椒鹽豆腐粒-不錯
左下:酥皮焗蛋撻-酥皮唔好食
右上:馬蹄牛肉腸-多牛肉,唔錯~
蝦餃,燒賣,鮮竹卷,流沙包同鳳爪
正常同普通酒樓差不多
茶位每人$23,所以加埋一係$420 (即每人$210),其實我都幾大食,但中式野真係食唔多 (我已經冇食粥粉麵飯但都好飽),平時buffet都係海鮮為主,而且我平時飲茶都好少食到二百幾蚊野。我每次都係食一兩件頂盡,我諗我都係唔岩食點心放題,所以總括黎講我覺得依餐又貴又少選擇。
侍應又做到好忟憎,而且冇醬汁提供(例如食春卷冇喼汁),食物質素又普遍,即同出面街坊酒樓差不多咁,唔似酒店入面嘅高級中菜廳嘅質素咁,臨尾15分鐘就last order,隨即出單催埋單,試過一次就算。