2021-06-23
點樣食推介✨⭐️好食西班牙燒乳豬⭐️⭐️大坑多國菜⭐️The Socialhouse 地址:大坑施弼街12-13號🍖西班牙式燒乳豬 1/4 $288 (8/10)睇食評見到個個都讚佢隻乳豬,黎到我當然都唔執輸嗌左,一食真係不得了,d皮脆就一定架喇,裏面d肉質係超級嫩滑🤣,嚇親!唔似平時食d豬肉咁鞋,果然後生d係嫩口d🤤 朋友話係其他西班牙餐廳食食過d乳豬都麻麻地,依間餐廳移除左佢對西班牙乳豬嘅偏見🤤,不過稍嫌個醬淡味左d,嗜甜人士覺得如果個sauce再甜d鹹d濃稠d一定會更加正!🍖New Zealand Tua Tua Clams $268 (8.5/10) 🌟好味道🌟我依一刻睇返張單先知依兜魚湯係咁貴🤣🤣,佢係最近嘅special黎,所以嗌個時都唔知價錢👻但真係極鮮味好好飲,本人飲落覺得好抵飲,好飲到我飲到個胃飽曬食唔到其他野🤣🤣🤣其實佢個湯之所以咁鮮係因為用左托托蜆之餘,仲用左大眼雞個d海魚整嘅(好似話有5款魚wor),所以碗湯同時有魚同貝殼類嘅鮮味🤤,真係冇得輸,大家有機會黎一定要嗌,粒蜆都好好食,冇沙又肥美👍🏻🍖Char-Grilled Squid $208 (7.6/10)佢又係sp
⭐️好食西班牙燒乳豬⭐️
⭐️大坑多國菜⭐️
The Socialhouse
地址:大坑施弼街12-13號
🍖西班牙式燒乳豬 1/4 $288 (8/10)
佢又係special黎,menu搵唔到,比人sellsell下又嗌左👻,一上碟超香魷魚味,魷魚入口超嫩,一食就知死左冇耐,店家灑左d味粉上去調味,重口味人士表示都係太淡口,雖然擠左檸檬上去會更加refreshing,但依碟野依然得唔到我嘅歡心🤣
🍖Tiger Prawns Angel Hair $198 (7.6/10)
壽星女朋友好鍾意依碟天使麵,我就唔係好啱口味🤣,覺得有d似食緊米粉
hahahaha👻,份量多,虎蝦爽,其實都唔差
🍖Apple Napoleon $88 🌟好味道🌟
係bk位時已經講左係慶祝朋友生日,店員好貼心會當日打黎confirm多次,入門口又confirm一次🤣,又唔知點解比佢地估啱左係2位朋友裡面邊個先係壽星,食曬d main就幫我地上演一場尷尬車禍現場,就係全間餐廳幫朋友唱生日歌喇🤣🤣🤣,店員d服務冇得彈!
講返件拿破崙,我想講我平時係唔食cinnamon,但店家落嘅份量係我接受到嘅程度!仲提升左件甜品嘅香味,佢係用蘋果輕輕沾上肉桂,蘋果本身係冇煮過,實在太好!(因為我唔識熟嘅生果) 全舊野食落口就會食到酥皮嘅酥脆,蘋果嘅香脆清新同吉士嘅甜!我覺得依舊野好正,可能甚至為左食依個拿破崙而再回頭😝
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻♀🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️(滿分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
佢地個自家製餐包都好好食!成餐生日飯食得好開心,店員服務超好,會主動幫我地介紹菜式同影相,又坐得好舒服,7點休閒地坐到10點🤣,真心好推薦朋友聚會黎!同埋其實黎依度飲酒一流,可惜我地三個細路女都係唔識飲紅白🙈,店員叔叔好努力教育我地🤣🤣,sorry可能要過多幾年先識欣賞🤣🤣🤣