2018-06-08
行過尖沙咀海防道,見到個易拉架宣傳新餐廳。橫掂我一個人諗住快食,冰室都好適合,於是就跟o左指示搵下o係邊。其實都唔使點搵,就是穿過「秘道」,一出亞士厘道即刻第一間就係了。門口有兩張notice,表示餐廳處於試業階段,品質唔好請見諒,並list o左營業時間,似乎暫時唔做晚市住。我兩點o黎到,都叫做過o左peak hours 應該,但係間o野試業都咁多人幫襯,要等位添,點會品質唔好……咪講笑啦~忌廉雞湯公仔麵係頭先個易拉架sell o既三樣美食之一,然後坐低o左d 玻璃檯都一再推介呢樣係好食,好啦就試下你啦!叫o左一個鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉午餐($46 免加一),另外又係因為d 玻璃檯o既推介,upgrade o左跟餐烘麥包多士去鮮牛油煉奶豬仔包(加$5)。奶油豬先到,外面烘到鬆脆而裡面個芯仲keep 到軟熟,少少燶燶地o既氣息,混和住因為熱力而溶化o既牛油o既甘香;食落,再多種甜甜的味道,$5 實在太抵加了!滑蛋聲稱係日本蛋而且仲用上4.3 牛乳去炒,蛋味比一般茶餐廳食到o既濃郁好多倍,真係唔講得笑,兩樣o野都堅好食!個麵呢我改o左配出前一丁,因為改公仔麵又係加$4,出前一丁又係加$
(上) 鮮牛油煉奶豬仔包 (加$5)、(下) 4.3 牛奶炒日本滑蛋
個麵呢我改o左配出前一丁,因為改公仔麵又係加$4,出前一丁又係加$4,咁梗係要出前一丁。湯底飲得出係真正雞湯,碗邊蓋住雞油o既油花,再因為加o左忌廉,令到個湯變得少少奶白色,更加濃厚o既texture。果然係推介菜式~ 一開始姐姐見我叫出前一丁,當係俾多個選擇問過我想唔想要番包麵自己d 湯粉,好在無改咋……
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲出前一丁 (加$4)
餐飲我一睇menu 已被佢o既「忌廉即磨咖啡」吸引住,呢個已經算係最cheap,唔使加錢,想再飲好d o既仲可叫薑汁奶茶或者愛爾蘭咖啡等等。係幾唔錯o既,而且佢仲有得叫大杯d (加$3),天氣暑熱,當然叫杯大o既,透心涼呀!