2022-12-29 239 views
同朋友行尖沙咀行到好攰,諗住喺附近搵嘢食,朋友咁啱話想食鐵板燒,於是就嚟到呢間點咗牛饌,$738有兩人份,十分抵食首先係牛の盛合套餐包括三種牛肉:宮崎和牛,澳洲和牛,美國安格斯牛。個人認為宮崎和牛油脂分布最均勻,口感最軟嫩,咀嚼時牛肉肉香會喺口腔蔓延,亦係我最鍾意嘅一款牛。而澳洲牛肉質較厚,肉汁比較豐富。美國安格斯牛牛味最重,口感比較濃郁。隔離有黑松露鹽同黑胡椒,不過我覺得可以唔使蘸都得,因為牛肉本身嘅鮮味已經足夠。跟住係香煎阿根廷紅蝦 鮑魚兩道海鮮都係用牛油香煎嘅方式去處理,可以帶出食材本身嘅鮮甜,味道亦都唔會太搶。首先阿根廷紅蝦份量超大,而且肉質都好厚實,口感彈牙,食得出係十分新鮮。至於蝦身已經一早去咗殼,所以可以完全吸收醬汁嘅味道,一啖食落口好滿足。同樣地個鮑魚嘅肉質亦都好緊緻,而且貼心咁切開咗一半,方便入口之餘亦都好入味。再加上西京燒比目魚扒西京燒係一種是以白味噌做底,加酒、味醂等味道帶甜嘅烹製方法。個人以為呢款汁好適合配合魚扒,因為佢味道係偏清淡,可以帶出魚嘅鮮甜。至於比目魚扒都煎得啱啱好。魚皮煎得好香脆,而魚肉又保持到滑嫩嘅程度。口感香脆同滑嫩互相配合,十分豐富。而且比目魚

首先係牛の盛合

跟住係香煎阿根廷紅蝦 鮑魚

再加上西京燒比目魚扒

至於比目魚扒都煎得啱啱好。魚皮煎得好香脆,而魚肉又保持到滑嫩嘅程度。口感香脆同滑嫩互相配合,十分豐富。而且比目魚味道偏清香,唔會有油膩嘅感覺,所以配合個醬汁食覺得好舒服。

至於和牛炒飯
炒飯飯粒粒粒分明,蛋香同和牛肉香配合得啱啱好,食晒一碗都唔會覺得好滯。

仲有甜品
最後一道係焦糖咖啡蛋糕同伯爵茶蛋糕。首先焦糖咖啡蛋糕質地比較輕盈,但係焦糖咖啡嘅味道係偏向香醇。相反伯爵茶蛋糕質地比較豐富,但係味道係偏向輕盈。兩款蛋糕嘅質地同味道相得益彰,最後食都唔會覺得好膩。

其他配菜
一開始會上咗餐湯,同蒜蓉炒時菜先。個人認為味噌湯嘅水準係正常中上嘅水平。至於蒜蓉炒菜,蒜香味十分出。即使係蔬菜,味道都好濃郁,可能鐵板炒真係特別香。