2017-02-26 1878 views
當晚同2個朋友一齊去,所以叫多幾款唔同既野食。巴馬火腿伴蜜瓜 先講講中間既沙律,火箭菜好清爽,車厘茄新鮮多汁。旁邊既蜜瓜好甜,仲帶有小小幽香。另外,火腿一片好大塊,有小小厚度,肉質非常柔軟,只帶少量脂肪,味道偏咸,必須搭配沙律菜同蜜瓜一起食用。此前菜我認為夠4個人分黎食。黎呢度當然唔少得要試下生蠔啦,我地就揀左兩款幾唔同既口味比較一下USA Taylor Pacific Rock(圖中下面4隻較大的)比較大隻,有手掌流般大小,肉地好飽滿,食起上黎好creamy,鮮甜肥美,而且處理得非常好,海水味唔太重較清淡France KYS Marine(圖中上面4隻較小的)比較細隻,感覺上瘦D,質感上沒有之前那般滑溜,食落肉質較實在,有小小爽口,裙邊亦都好有咬口,而且食落帶小小海水咸味燒挪威三文魚柳 呢味菜式睇落去顏色十分豐富,除左有小小新鮮車厘茄同脆肉瓜伴碟之外,仲有一小塊檸檬俾客人自己調味,魚柳上面仲有一浸黃色的醬汁,甜甜酸酸幾開胃。主角三文魚柳好厚身,約有一隻手掌大小,燒至八、九成熟,上層連埋魚皮比較熟,肉質較實淨,有一陣燒烤既魚香味,加上小小調味粉更加惹味,下層部份仍然呈半生熟狀態,肉質比
當晚同2個朋友一齊去,所以叫多幾款唔同既野食。

生蠔

France KYS Marine(圖中上面4隻較小的)

燒挪威三文魚柳

呢味菜式睇落去顏色十分豐富,除左有小小新鮮車厘茄同脆肉瓜伴碟之外,仲有一小塊檸檬俾客人自己調味,魚柳上面仲有一浸黃色的醬汁,甜甜酸酸幾開胃。主角三文魚柳好厚身,約有一隻手掌大小,燒至八、九成熟,上層連埋魚皮比較熟,肉質較實淨,有一陣燒烤既魚香味,加上小小調味粉更加惹味,下層部份仍然呈半生熟狀態,肉質比較軟,可以食到三文魚最原本的鮮味。
香蒜欖油帶子扁意粉

這個扁意粉帶有一陣微微的蒜香,雖然表面上可以睇到一層油光,但食落完全唔覺得膩。扁意粉里面加入了小小香草用作調味,還有幾條黃椒絲增加口感。扁意粉比較粗,但食落一D都唔硬,幾彈牙,又不會煮得太腍,成碟野整得幾干身,扁意粉吸收曬個汁,好入味,食起黎幾爽快。 最後就係帶子啦,粒粒都有兩隻手指公咁大,其中一面睇得出有輕輕煎過一下,可以鎖住水份,所以咬落去粒粒帶子都鮮嫩爽口,仲食到應有既鮮甜味。
雜錦海鮮披薩
呢個係一款薄薄既pizza,但份量亦唔算少,中間充滿烤至融化既芝士,上面分佈不同既海鮮,鮮蝦爽口,魷魚彈牙,火侯控制得好好,不會烤到D料太乾,加上千島醬汁,係一個最穩陣,最大眾化口味既配搭。
美國頂級天然安格斯肉眼
今晚的主菜終於黎啦,美國頂級天然安格斯肉眼(5成熟),旁邊的厚切炸薯條同蔬菜就算再好,都被比下去,相片中係12oz的安格斯肉眼牛扒,有厚度之餘,仲有一定大小,一個人食黎講份量係相當足夠的。牛扒表面的網紋十分清晰,賣相好吸引,還有陣陣烤熟的香味,上面邊緣位置有小小脂肪,肉的部分切落去仍然是很腍,沒有什麼筋,很容易切,將小小脂肪的肉一併放落口咀嚼,會有很濃的牛肉味,而且從圖片可以看見肉汁非常豐富,令人想一口接一口咁食唔停。
法式焦糖布丁
這個甜品雖然較為簡單,但要做得好食都唔容易,最上面有新鮮士多啤梨同藍莓,小小的果酸味可以襯托出下面布丁單純的甜味,令人食落唔會覺得膩。水果下面是一層焗到金黃色的,薄薄的脆焦糖,除左增加不同甜味外,還可以增加口感。最下面就係布丁啦,火侯控制得好好,質地軟綿綿,滑嘟嘟,不會太實又不會太稀,而且蛋味濃郁。
鮮果拿破崙
鮮果拿破崙
呢個甜品整得相當精美,簡單黎講就係幾層酥皮加上大量水果,但擺設同構圖就好有心思,望落去就好似一幅畫咁,唔捨得食。先講酥皮,焗到好脆口,食落又有牛油香味,夾埋上面的糖霜一齊食就特別易入口,明知係肥ga啦,但都食唔停口。另外水果種類非常多,大多都係以甜味為主,略有帶酸的,加以增加口水分泌,令整個甜品食起上黎唔會好heavy。
特濃心太軟
朱古力心太軟既基本當然就係要做到流心效果啦,而呢到亦都整得相當出色,輕輕切開液體既朱古力就流出黎,當中意想不到既係里面帶有小小酒味,食完真係成個人冧曬,蛋糕質地亦都十分鬆軟,我地亦都可以選擇用周圍既核桃碎點朱古力黎食,另外雲呢拿雪糕亦都唔馬虎,好滑溜。
Other Info. : 餐廳環境情調氣氛都不錯,適合情侶約會進餐。
2017-02-08
生蠔