2021-06-03 76 views
今次黎到熱鬧嘅銅鑼灣,喺openrice見到呢間中菜餐廳嘅裝橫好高貴,所以吸引左我地去😳😳依間會由前菜開始慢慢食,而我地揀左飲鐵觀音茶餐前小食-合桃炸到好脆卜卜同香口,仲帶有適量既甜度🤩 而且仲配左一小碟XO醬比我地,配啲餸黎食就岩😌前菜尖椒皮蛋帶有重慶麻味既尖椒皮蛋,好開胃! 食到辣嘅話可以夾埋尖椒一齊食, 而我先生就唔食得咁辣,所以無夾埋尖椒 青瓜海蜇頭依碟涼拌青瓜同海蜇頭食落好爽,而且感覺好新鮮😙超鐘意食,而且仲有埋雲耳, 越食越停唔到口😚 湯 合桃黑豆雞腳煲西施骨湯好濃郁👍🏽 飲落去好有層次,每種材料嘅味道都好有升華, 不過食完前菜同飲湯,我地都已經飽飽地😂😂主菜鳳梨咕嚕肉拌炸雲吞佢啲咕嚕肉揸到好外脆內嫩,而且仲有一本甜酸汁可以再額外林落去沾嚟食,好開胃👍🏽炸雲吞平時就喺酒樓度食得多,好少喺晚飯都可以見到,炸雲吞炸得好酥脆!砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭職員會再喺我哋面前再拆啦炒砂鍋入邊嘅餸,依一樣餸好吸引,好適合配埋白飯黎食,但係我哋食到主菜已經覺得好飽就咁齋食餸唔使配飯都已經好夠飽😂
餐前小食-合桃
炸到好脆卜卜同香口,仲帶有適量既甜度🤩

而且仲配左一小碟XO醬比我地,配啲餸黎食就岩😌

前菜
尖椒皮蛋