早排經過上環嘅井巷子。老婆好想試吓呢間米芝蓮推薦嘅餐廳。所以我哋就訂咗枱週末去試試佢哋嘅bunch($1050/位)。配唔同嘅酒有唔同嘅價錢,我哋揀咗G. H. Mumm Grand Cordon NV。我見到佢哋有Dom Perignon Vintage 2012。呢年嘅出品可謂係經過氣候嘅洗禮,香氣飽滿多樣。🥢頭盤(壹)西班牙向日葵甘栗豚叉燒井巷子片皮鴨叉燒好軟腍,蜜汁嘅甜味恰到好處。但片皮鴨就更加出色。皮脆又有油香。🥢頭盤(貳)九款頭盤任選四款可以無限添加。比較推介「脆皮茅台乳鴿」。皮好脆,鴿肉嫩滑,連鴿胸肉都好好味。另一款比較好味係「青城臘腸菜花」。椰菜花味道清甜,仲有少少鹹香。🥢主菜:川味回鍋羊肉熟成過嘅羊肉味道香濃細緻,羶味都變得柔和。羊肉、蔬菜吸晒辣豆瓣醬嘅香氣,變得非常惹味。🥢主食:酸菜海參龍蝦球手工麵湯頭濃郁,充滿酸菜嘅味道,非常開胃。海參彈牙,充滿膠質。龍蝦球都好鮮甜。🥢甜品:紅糖冰粉冰粉口感好似啫喱幾得意。加紅糖又幾夾。📍井巷子 by 鋒膳 (上環)上環干諾道中145號多寧大廈地下

🥢頭盤(壹)

西班牙向日葵甘栗豚叉燒
井巷子片皮鴨

🥢頭盤(貳)

🥢主菜:川味回鍋羊肉

🥢主食:酸菜海參龍蝦球手工麵

🥢甜品:紅糖冰粉
冰粉口感好似啫喱幾得意。加紅糖又幾夾。

📍井巷子 by 鋒膳 (上環)
上環干諾道中145號多寧大廈地下
2022-09-24
$1100 (Lunch)