2020-12-03 1937 views
位於中環既中華匯館,出名係名人飯堂!今日終於有機會試一試💕 .📌脆炸九肚魚 $90用高温熱油快速將魚肉炸熟,炸粉好薄,仲落左大量炸蒜同炸辣椒粒,食落先係酥香,之後就食到魚肉嫩滑到好似豆腐咁,食起上嚟唔油膩👍🏾.📌羊腩煲 $580最近天氣涼了🌬甘多,當然要食枝竹羊腩煲暖一暖胃。羊腩煲湯汁濃郁,濃稠度適中!羊肉🐐份量多,羶味唔重,羊肉吸收左湯底既精華,非常入味👍🏾 雖然肉質唔算好軟腍,但肥瘦分明!配料有吸湯既炸支竹、清熱既馬蹄、冬菇、冬筍、蔥段、薑片同生菜🥬,所有配料都煮到好入味,配埋個腐乳醬🤤😍👍🏾 整體嚟講偏濃味!唯一缺點係無個爐滾住,會食食下唔太夠熱!.📌上湯豆胚 $2xx #Yob長知識系列: 豆胚姐係豌豆種出嚟既嫩芽,豌豆生長後會先變成豆胚,唔摘就繼續長成豆苗,到最後仲會種出荷蘭豆。而豆胚係最幼嫩既胚芽部分,所以當然物以罕為貴啦。.今日我地叫左個上湯豆胚,菜葉輕軟,咀嚼時一啲菜渣都無,仲配上金華火腿絲🤤 貴係真係貴得有道理!個人覺得上湯豆胚比羊腩煲仲更加出色👍🏾.📌雪山棗薑茶湯丸 $48薑湯同湯丸真係Perfect Match,薑味夠辣勁濃,湯丸夠圓夠大粒,軟滑煙韌,湯丸皮厚度恰
位於中環既中華匯館,出名係名人飯堂!
今日終於有機會試一試💕
📌脆炸九肚魚 $90

📌羊腩煲 $580

最近天氣涼了🌬甘多,
當然要食枝竹羊腩煲暖一暖胃。
📌上湯豆胚 $2xx

#Yob長知識系列:
📌雪山棗薑茶湯丸 $48

薑湯同湯丸真係Perfect Match,薑味夠辣勁濃,湯丸夠圓夠大粒,軟滑煙韌,湯丸皮厚度恰到好處,入面包滿左甜而不膩既芝麻餡,食完真係暖笠笠!

總括嚟講,呢度環境舒服,食物質素唔錯! 侍應服務細心!雖然價錢略貴,但係都同地段有關係,會回頭
食物:8.5/10
環境:8/10