今晚朋友同我慶祝生日去食鐵板燒,位於上環商業區「鏘」上年年尾先開業,裝修簡潔高尚有氣派,一入門口一張長形鐵板燒枱,Jason 師傅為我主理今晚的美食。澳洲鮑魚二人餐 $2680前菜牛油果蟹肉沙律清甜爽口,而且醬汁酸酸地非常開胃澳洲黑邊鮑魚超級無敵大鮑魚,一放在枱上我們都忙於打卡📸, 真係好大隻。師傅用三種煮法,師傅功力非常了得,咁大隻鮑魚要掌握生熟程度少啲經驗都搞唔掂。鮑魚片非常爽口,三種不同方法煮法更將鮑魚味道錦上添花上天❇️鮑魚肝醬鮑魚片❇️XO醬鮑魚頭❇️檸檬汁煮裙邊時令海鮮日本木魚湯北寄貝,非常鮮甜美味再注入木魚湯,更提升鮮味北寄貝腸,第一次食,好特別,口感非常爽脆甘鯛魚立鱗燒師傅將一件平平無奇的魚肉,將魚皮煎香魚鱗翻起,非常美觀,再配上海膽洋蔥煮成魚湯,像藝術品一樣火焰清酒煮蜆師傅知道我同朋友都喜歡食辣在湯上加上辣椒,陣陣嘅清酒香味散發怡人,蜆肉軟滑鮮甜無比。美國牛柳五成熟嘅牛柳肉質嫩腍腍, 口感非常安格斯薄燒牛肉用上高級牛肉,餡料又蔥同蒜蓉非常惹味燶邊荷包蛋炒飯炒飯乾身, 配料多非常豐富, 最開心就係燶邊荷包蛋, 非常美味麵豉湯, 漬物,炒野菜益力多綿綿冰入口酸酸甜甜,好醒神焦糖

澳洲鮑魚二人餐 $2680
前菜牛油果蟹肉沙律
清甜爽口,而且醬汁酸酸地非常開胃

澳洲黑邊鮑魚
超級無敵大鮑魚,一放在枱上我們都忙於打卡📸, 真係好大隻。
❇️鮑魚肝醬鮑魚片
❇️XO醬鮑魚頭
❇️檸檬汁煮裙邊

時令海鮮
日本木魚湯北寄貝,非常鮮甜美味再注入木魚湯,更提升鮮味
北寄貝腸,第一次食,好特別,口感非常爽脆

甘鯛魚立鱗燒

火焰清酒煮蜆

美國牛柳
五成熟嘅牛柳肉質嫩腍腍, 口感非常
安格斯薄燒牛肉
用上高級牛肉,餡料又蔥同蒜蓉非常惹味

燶邊荷包蛋炒飯

麵豉湯, 漬物,炒野菜

益力多綿綿冰
入口酸酸甜甜,好醒神

焦糖多士
師傅即時做的焦糖多士,香脆焦香。

另外餐廳準備生日祝福及生日餅,好窩心。
  • 清酒煮蜆
  • 甘鯛立鱗燒