2009-11-11
11-11-2009其實我未食過 bak kut teh ^_^", 上次搭巴士見到呢間專門店, 幾有興趣, 呢日 lunch 就過嚟試試. 1:15pm 來到, 竟然多位得唔使搭檯 既然為 bak kut teh 而來, 叫的當然係一人份量「原味肉骨茶」(細 pot $35), 再加份油條 ($6) 送「茶」... 原煲「滾」住上的 bak kut teh 呈深啡色, 聞落好勁當歸味, 飲落藥材味反而唔算好重, 不過仍然帶點回甘, 火喉夠, 味道濃鮮. 雖然正宗與否我唔識, 但好飲就一定的 配料有腩肉, 肋骨, 豆卜, 腐皮, 冬菇及蘑菇, 特別欣賞肋骨, 鬆化之餘肉帶點爽口, 索「茶」之餘又不失本身的清香肉味, 正 另上的油條就當然係凍凍的, 不過索晒滾熱濃鮮的 bak kut teh 同吃, 一樣好食. 是日 20 幾 30 度飲晒成煲咁「補」嘅嘢, 都咪話唔「火滾」, 冬天來應該會仲正 小店光猛乾淨, 不過阿姐就麻麻哋友善了.$41 埋單, 飲 / 食得幾滿意, 會再嚟的. 下次試試招牌雞及油飯.
小店光猛乾淨, 不過阿姐就麻麻哋友善了.