2021-05-05
今日難得同老公放假,去咗大圍呢間好多年歷史嘅酒樓,最重要佢唔係連鎖式嘅酒樓,佢有幾樣招牌菜就係乳鴿/燒鵝同埋雞粥。呢度點心即叫即蒸全部都好新鮮,而且都好多種類,聽聞佢哋啲小炒都好出色,不過今次中午時間食所以就冇嗌到小炒,淨係嗌咗點心。新強記點可以唔叫佢哋嘅招牌雞粥(沙田新強記雞粥),我哋兩個人食所以嗌咗個細鍋,點知嚟到發覺原來咁大鍋,咁嘅價錢咁嘅size真係超值。講番個雞粥,超級甜好重雞味,唔係求其啲頭頭尾尾,入面好多雞肉。嚟到酒樓想知佢啲嘢好唔好食,試一試佢地啲燒賣就知。蟹籽燒賣皇~粒粒都超大粒,又好足料,d蝦超級彈牙,要幾啖先食得晒,因為好大粒。沙嗲金錢肚~佢哋啲金錢肚好爽口,沙嗲味好濃,而且個底做用咗我最鍾意嘅豆卜墊底,好野味。金蒜蒸排骨~粒粒排骨都有金蒜,仲要係好大粒,唔似出面咁又細粒份量又小。椒鹽鮮魷~老公突然話想食d炸物,所以就叫左佢地既椒鹽鮮魷,即叫即炸,d炸漿厚薄剛剛好,魷魚有底味,外脆內爽。食後感:依d小店真係要多d人支持,保留番佢地既味道,因為真係出面食唔到咁既質素同價錢。
嚟到酒樓想知佢啲嘢好唔好食,試一試佢地啲燒賣就知。