2024-04-28 23 views
趁住放假陪朋友仔出深水埗買野,成條街咁多好野食梗係食埋野先閃啦,經過福榮街見到有間食港式鐵板餐嘅「馬德里」坐滿晒人,二話不說即刻入去試下先😆鐵板餐包括餐湯、餐包、沙律/田螺、各種扒類同甜品,價錢只係百零蚊,抵食夾大件👍🏻羅宋湯/忌廉湯我地揀咗紅白湯各一,羅宋湯內有大量椰菜、紅蘿蔔同西芹,茄味濃郁,忌廉湯內有大大嘅蘑菇,creamy奶香味濃,用鬆軟嘅餐包點上忌廉湯特別好食😋日式芝麻醬田園沙律沙律菜新鮮爽脆,再加上蕃茄仔、粟米粒同提子乾令口感更加豐富,配上日式芝麻醬特別清新又開胃法式蒜香薯蓉焗田螺一上枱時已經聞到香噴噴嘅蒜香同牛油香味,螺肉軟稔入味,底下嘅薯蓉吸滿牛油,軟滑細綿,我同朋友仔一致讚好👍🏻懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜店員會先問我地想要幾成熟,我地嗌咗5成熟,生熟程度啱啱好,牛扒夠晒大件亦冇筋,肉質較為緊致有嚼勁,咬落依然充滿肉汁而且一啲都唔韌,用作鐵板餐最合適,與香濃嘅黑椒汁係最佳拍檔✌🏻懷舊鐵板珍寶雜扒配薯菜必點👍🏻我地另外加咗一份意粉,雜扒包括豬扒、雞扒、珍寶腸同煎蛋,我先將太陽蛋放上意粉上面加上黑椒汁再撈埋個蛋黃一齊食,超正😋豬扒肉質鬆軟,厚厚嘅雞扒先煎過後再放上鐵板,外皮香口

羅宋湯/忌廉湯

日式芝麻醬田園沙律

法式蒜香薯蓉焗田螺

懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜

懷舊鐵板珍寶雜扒配薯菜
必點👍🏻我地另外加咗一份意粉,雜扒包括豬扒、雞扒、珍寶腸同煎蛋,我先將太陽蛋放上意粉上面加上黑椒汁再撈埋個蛋黃一齊食,超正😋豬扒肉質鬆軟,厚厚嘅雞扒先煎過後再放上鐵板,外皮香口脆身,入口啖啖肉🉐珍寶腸外脆內面爆汁,兩個鐵板餐都份量十足

雜果啫喱
懷舊嘅雜果啫喱係兒時嘅最愛,QQ彈彈嘅啫喱再加上花奶,更加美味🤤

📍馬德里餐廳 (深水埗)
深水埗福榮街120-122號地舖

人均消費:$100-150