5 day(s) ago 16 views
今天和朋友到深水涉行街, 經過附近見到有間港式鐵板餐的,名叫馬德里餐廳。它在深水埗福榮街120-122號地舖,深水埗地鐵站D出口,行過來就到。 門口紅色的中英文招牌十分亮眼! 內裏裝修簡約,光猛醒神。 檯椅擺設整潔,有長梳發,地方很寬敞,坐得舒適! 餐廳除了主打鐵板餐外,還有炒粉麵飯等;我們都是食鐵板餐:包含主食、沙律、餐湯、牛油餐包、甜品和飲品。 *羅宋湯、忌廉湯和牛油餐包羅宋湯有椰菜、紅蘿蔔和西芹等,鮮茄味濃。 忌廉湯內有蘑菇和洋蔥,奶味濃和夠杰,配上鮮牛油餐包,特別好吃的! *日式芝麻醬田園沙律材料:新鮮沙律菜、蕃茄仔、粟米粒和提子乾。 淋上日式芝麻醬, 味道清新開胃。 *法式蒜香薯蓉焗田螺有4大份,田螺肉很鮮味,配上薯蓉夾好好味! *懷舊鐵板西冷牛扒配薯菜當牛扒餐上檯時,店員會拿着兩款的醬汁:燒汁或黑椒汁可以選。 當淋上醬汁時,便會發出渣渣聲, 黑椒汁味的白煙就會升起,兒時的感覺返哂來! 西冷牛扒很大件,肉質帶些筋,有咬口和鮮味! 仲配上薯條和脆肉瓜,超正! *蜜椒德國鹹豬手配薯菜鹹豬手大大隻,皮燒得好香脆,肉就嫩滑,好有鹹香味,沾上黃芥末最岩! 配菜有沙律菜和薯條,好食!

*羅宋湯、忌廉湯和牛油餐包

*日式芝麻醬田園沙律

*法式蒜香薯蓉焗田螺
有4大份,田螺肉很鮮味,配上薯蓉夾好好味!

*懷舊鐵板西冷牛扒配薯菜

*蜜椒德國鹹豬手配薯菜

奶茶、檸檬茶、雜果啫喱
雜果啫喱加上花奶,超美味。 喝杯餐後茶完美了!

這間懷舊港式鐵板餐的餐廳食物質量高,鐵板餐相當抵食,仲冇加一。 價錢咁親民,真的要多多捧場!
  • 羅宋湯
  • 西冷牛扒
6 day(s) ago 25 views
今日跟爸爸去了深水埗黃金電腦廣場購物,點知一行出黃金廣場,就突然落起超級大雨,所以快快脆脆搵間餐廳坐低食埋晚餐才回家。看到這間港式餐廳價錢相宜,而且座位多,所以便進入了吃晚餐。座位數目很多,而且客人也很多,大家也在吃喳喳聲鐵板,相當吸引,又夠惹味。我們看了餐牌後也決定食鐵板餐,餐廳除了鐵板餐外,還有焗飯粉麵等等。鐵板餐也相當抵食,包含了沙律、餐湯、飲品,還有主食鐵板一份。首先介紹一下餐湯,餐湯都有可以選擇紅湯或白湯,都會配上了牛油跟餐包。紅湯的羅宋湯相當足料,入面有很多蔬菜,酸酸甜甜好開胃。白湯忌廉湯相當Creamy。飲品方便我們點了一杯熱奶茶和一杯熱檸水。跟餐已包了日式芝麻醬田園沙律,沙律都相當之大份,而且沙律菜超新鮮及爽脆。另外一份加配$8升級為法式蒜香田螺焗薯蓉。田螺相當惹味,配上了細滑薯蓉好好味。這道前菜相當之吸引而且價格也相當之抵。懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜,當店員奉上鐵板餐後,店員會拿着兩款醬汁為你加到鐵板上,分別有黑椒汁和燒汁,熱辣辣的鐵板遇上了醬汁後,便會發出咋喳聲,而且冒出大量香噴噴的煙,視覺效果和味道都相當之震撼。爸爸所點的肉眼扒相當大份,啖啖肉牛肉味香濃,而且熟到也恰
看到這間港式餐廳價錢相宜,而且座位多,所以便進入了吃晚餐。

飲品

飲品方便我們點了一杯熱奶茶和一杯熱檸水。

白色蒜香薯蓉焗田螺

懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜

爸爸所點的肉眼扒相當大份,啖啖肉牛肉味香濃,而且熟到也恰到好處,鐵板餐啱晒愛食肉的你。鐵板上還有大量薯條,脆卜卜而且做到外脆內軟的。相當好味。
懷舊珍寶雜扒配薯菜

懷舊鐵板珍寶雜扒配薯菜,相當足料入面有大大件的雞扒、豬扒、珍寶腸、煎蛋。每款肉都相當夠份量,而且肉質很腍身、厚切、啖啖肉。食雜扒就可以一次過滿足多款不同口感和味道。好鍾意這件雞扒,因為肉質嫩滑,而且啖啖肉配埋燒汁冇得彈。
由於我們開初看到餐牌只需加$8就可以有多一份意粉或飯,相當吸引,所以我們便加配了一份意粉。沒想到這碟意粉的份量都相當大份,不過意粉配上醬汁再配上肉來吃又有另一番風味的。食肉獸真的不會不夠飽。
雜果啫喱

食飽飽仲有雜果啫喱做甜品。正。下次去開附近又可以再來享用美味鐵板餐。
2024-05-04
飲品
白色蒜香薯蓉焗田螺
懷舊珍寶雜扒配薯菜
2 day(s) ago 0 views
平日夜晚黎到深水埗呢間餐廳都好多人食!扒餐包湯同餐包之外,前菜仲可以+$8焗田螺薯蓉都幾滑,而且邊邊位置都焗得香脆田螺大細都適中👍🏻而且調味唔會太鹹就咁食啱啱好-芝麻醬田園沙律有少少提子乾,菠蘿,撈埋一齊食好開胃!忌廉湯有玉米粒都唔錯😙餐包超級鬆軟而且暖暖地,搽埋牛油食好好味🤣嘢飲都好大杯!好抵飲🤣懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜2大塊牛扒 ,另外加左$38試埋個牛舌牛舌都好大塊😂而且都好淋配埋黑椒汁好味!懷舊鐵板珍寶什扒配薯菜(豬扒/雞扒/珍寶腸/煎蛋)珍寶腸會爆汁🤣唔會太鹹!蛋黃仲係流心🤤豬扒好大塊完全唔騷👍🏻雞扒煎得好香,連埋雞皮,黑椒汁好夾-兩款最底仲有翠玉瓜,紅蘿蔔,玉米等等配埋薯條除左黑椒汁之外,仲有燒汁可以試😚-餐廳設計簡單但都有卡位乾淨企理坐得都舒服👍🏻絕對係抵食扒餐之選最後仲有雜果啫喱作結尾,十分滿足!
平日夜晚黎到深水埗呢間餐廳都好多人食!
扒餐包湯同餐包之外,前菜仲可以+$8焗田螺

薯蓉都幾滑,而且邊邊位置都焗得香脆
田螺大細都適中👍🏻而且調味唔會太鹹就咁食啱啱好

芝麻醬田園沙律
有少少提子乾,菠蘿,撈埋一齊食好開胃!

忌廉湯有玉米粒都唔錯😙

餐包超級鬆軟而且暖暖地,搽埋牛油食好好味🤣

嘢飲都好大杯!好抵飲🤣

2大塊牛扒 ,另外加左$38試埋個牛舌
牛舌都好大塊😂而且都好淋
配埋黑椒汁好味!

懷舊鐵板珍寶什扒配薯菜
(豬扒/雞扒/珍寶腸/煎蛋)
珍寶腸會爆汁🤣唔會太鹹!
蛋黃仲係流心🤤豬扒好大塊完全唔騷👍🏻
雞扒煎得好香,連埋雞皮,黑椒汁好夾
兩款最底仲有翠玉瓜,紅蘿蔔,玉米等等配埋薯條
除左黑椒汁之外,仲有燒汁可以試😚
餐廳設計簡單但都有卡位乾淨企理坐得都舒服👍🏻

絕對係抵食扒餐之選

最後仲有雜果啫喱作結尾,十分滿足!
3 day(s) ago 0 views
作为香港的传奇区域,深水埗有着很多家历史悠久的店铺,其中不乏有很多知名的食肆,这间「马德里餐厅」便是其中极具代表性的餐厅之一,环境优雅而且光明整洁,当然最重要的是:它们家的食物水准也非常高!🐮铁板西冷牛扒牛扒非常的鲜嫩,肉质非常好,7成熟的牛扒吃起来也是非常的nice,黑椒汁很入味,非常推荐这个!🐷蜜汁黑椒猪手脆爽鲜嫩,甜甜的吃起来很爽口,肉汁吃起来也非常的享受,强烈推荐!🐔🐟铁板龙利鱼➕鸡扒鱼扒和鸡扒肉质非常细腻,吃起来很爽口,口感很棒!这是一家历史底蕴丰厚的老店,味道也非常在线~强推
🐮铁板西冷牛扒
🐷蜜汁黑椒猪手
🐔🐟铁板龙利鱼➕鸡扒
鱼扒和鸡扒肉质非常细腻,吃起来很爽口,口感很棒!
这是一家历史底蕴丰厚的老店,味道也非常在线~强推
2024-05-05 22 views
今天逛过深水埗黄金商场,想找家餐厅吃晚饭,看到对面福荣街全都是餐厅,样样都想吃,相当难选择。走到街头有铁板牛扒,内有卡座,看起来很舒适,所以就进去了。我们2人点了焗芝士咖喱汁牛腩饭、怀旧铁板T骨牛扒配薯菜和烟三文鱼芝麻酱什菜沙律,另外配有罗宋汤和法式蒜香薯蓉焗田螺。沙律新鲜,焗饭精致,牛扒加上黑椒汁,肉质鲜嫩,十分美味。食物份量多,价钱合理,味道不错,性价比十分高,一定会推荐给朋友。#pancake #pancakebb #深水埗美食 #美食打卡 #怀旧铁板 #牛扒 #我的美食日记 #餐厅推荐 #福荣街美食

2024-05-04 0 views
馬德里餐………位於深水埗黃金商場附近…….午市套餐價格$6x 起⋯⋯餐湯好夠熱👍 鐵板西冷牛扒🥩7成熟$98 …….鐵板好夠熱…….件西冷牛扒也不錯!好厚身又大件!鐵板香煎龍脷魚柳配煎雞扒……. 條龍脷魚柳幾大條,魚肉嫩滑!雞扒煎得皮脆肉嫩不錯!配菜是翠玉瓜,甘筍粒.. 而薯條份量好足!跟餐可以另加$18⋯⋯法式薯蓉焗田螺…薯蓉好香牛油味好好味🫢跟餐另加$38有六隻瑞士雞翼..好入味雞翼,亦都唔會好嚡👍
馬德里餐………位於深水埗黃金商場附近…….

跟餐另加$38有六隻瑞士雞翼..好入味雞翼,亦都唔會好嚡👍
2024-04-30 0 views
大家好今晚去了深水埗既皇德里餐廳食野這間餐廳就在深水埗黃金電腦商場對面第一個餐係西冷牛扒餐首先跟左羅宋湯和餐包湯都幾多蔬菜仲好重茄膏味道少少辣餐包上枱都係熱既另一款忌廉湯都幾Creamy仲有好大片磨菇西冷牛扒餐可以加$8要焗田螺甘就當要要加啦焗田螺都係即叫即焗上桌時熱辣辣田螺質感都係腍不仲都仲有少少口感田螺和蒜蓉既汁也落到薯容所以薯容都非常之正至於牛扒餐係上枱先淋汁我要左黑椒汁上桌淋淋可以聽到渣渣聲牛扒我點了7成熟切開牛扒都接近7成熟仲有少少紅西冷牛扒唔會醃到好勁 都食到牛肉既質感黑椒汁都夠惹味跟餐仲有薯條和翠肉瓜另一個餐係吉列魚柳芝麻醬什菜沙律吉列魚柳炸得好香脆什菜沙律都新鮮仲有好多干果之後再追加左焗鮮茄猪扒飯焗鮮茄猪扒飯都係即叫即焗好多芝士有少少燶比較香茄汁都幾多仲有鮮番茄飯底都有炒過豬扒都夠厚餐飲方面 三個餐都要左凍檸茶凍奶茶和凍咖啡味道都好正常最後甜品仲有什果啫喱落左花奶味道都唔錯總括呢間店性價比都幾高其中扒餐比較出色
大家好

凍奶茶
凍咖啡
什菓啫喱
西冷牛扒
趁住放假陪朋友仔出深水埗買野,成條街咁多好野食梗係食埋野先閃啦,經過福榮街見到有間食港式鐵板餐嘅「馬德里」坐滿晒人,二話不說即刻入去試下先😆鐵板餐包括餐湯、餐包、沙律/田螺、各種扒類同甜品,價錢只係百零蚊,抵食夾大件👍🏻羅宋湯/忌廉湯我地揀咗紅白湯各一,羅宋湯內有大量椰菜、紅蘿蔔同西芹,茄味濃郁,忌廉湯內有大大嘅蘑菇,creamy奶香味濃,用鬆軟嘅餐包點上忌廉湯特別好食😋日式芝麻醬田園沙律沙律菜新鮮爽脆,再加上蕃茄仔、粟米粒同提子乾令口感更加豐富,配上日式芝麻醬特別清新又開胃法式蒜香薯蓉焗田螺一上枱時已經聞到香噴噴嘅蒜香同牛油香味,螺肉軟稔入味,底下嘅薯蓉吸滿牛油,軟滑細綿,我同朋友仔一致讚好👍🏻懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜店員會先問我地想要幾成熟,我地嗌咗5成熟,生熟程度啱啱好,牛扒夠晒大件亦冇筋,肉質較為緊致有嚼勁,咬落依然充滿肉汁而且一啲都唔韌,用作鐵板餐最合適,與香濃嘅黑椒汁係最佳拍檔✌🏻懷舊鐵板珍寶雜扒配薯菜必點👍🏻我地另外加咗一份意粉,雜扒包括豬扒、雞扒、珍寶腸同煎蛋,我先將太陽蛋放上意粉上面加上黑椒汁再撈埋個蛋黃一齊食,超正😋豬扒肉質鬆軟,厚厚嘅雞扒先煎過後再放上鐵板,外皮香口

羅宋湯/忌廉湯

法式蒜香薯蓉焗田螺

懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜

懷舊鐵板珍寶雜扒配薯菜
必點👍🏻我地另外加咗一份意粉,雜扒包括豬扒、雞扒、珍寶腸同煎蛋,我先將太陽蛋放上意粉上面加上黑椒汁再撈埋個蛋黃一齊食,超正😋豬扒肉質鬆軟,厚厚嘅雞扒先煎過後再放上鐵板,外皮香口脆身,入口啖啖肉🉐珍寶腸外脆內面爆汁,兩個鐵板餐都份量十足

雜果啫喱
懷舊嘅雜果啫喱係兒時嘅最愛,QQ彈彈嘅啫喱再加上花奶,更加美味🤤

📍馬德里餐廳 (深水埗)
深水埗福榮街120-122號地舖

人均消費:$100-150
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-04-27 0 views
今日行完深水埗玩具街,記得呢度有得食鐵板餐,仲要超級抵食,由玩具街行過去都係好近。餐湯同餐包非常好味,餐廳整得很用心,連餐包都是焗咗熱辣辣上枱。我哋叫咗一個肉眼扒鐵板燒,一個雜扒鐵板燒。Menu上面好特別地有得叫田螺薯蓉,非常之懷舊,唔係邊度都可以搵到。田螺配上香草,非常之惹味,下面仲有香滑的蒜蓉盤,多重層次。肉眼扒鐵板燒都只係$128 ,牛扒很大塊,雖然配上黑椒汁,但是沒有奪去牛肉本身的味道,而且黑椒汁一啲都唔辣。雜扒煎蛋配上燒汁,10分惹味,香腸大大條,雞扒同豬扒都煎得非常之香,而且仲要大大塊。如果兩個細食的人嚟食,基本上一個鐵板餐,再加一個白飯,已經夠兩個人分享。飲品加$9就有鹹檸七,加$7就有檸檬利賓納,兩樣都是非常懷舊的餐廳才會有,可以解一解肉類帶來的油膩感覺。呢個餐仲有甜品,花奶啫喱,入面非常足料,淡淡果肉。

我哋叫咗一個肉眼扒鐵板燒,一個雜扒鐵板燒。

呢個餐仲有甜品,花奶啫喱,入面非常足料,淡淡果肉。
2024-04-25 23 views
去深水埗黃金買野前覓食先喺對面有間港式据扒餐廳,就入去試下我哋係lunch時段去,每日有唔同既lunch menu,價位大概係$6x左右,有据扒有焗飯揀,包左餐湯同餐飲(不過冇餐包)我哋2個人嗌左2個 肉眼牛扒拼炸蝦 一個配薯菜,一個配意粉 $69@一開始就嚟左2個餐湯先(冇得揀,得紅湯)好快主菜就嚟喇雖然唔係鐵板上,不過呢個價錢有呢個份量好驚喜!大過埋面既肉眼,質素唔可能有太大期望都好可以接受!黑椒汁分量都好足仲加左個薯蓉焗田螺+$18有4粒無殼田螺仔,重點當然係薯蓉,正呀,加$18好抵玩飲品就不過不失啦推介俾對港式据扒有興趣既你哋
去深水埗黃金買野前覓食先
喺對面有間港式据扒餐廳,就入去試下

一開始就嚟左2個餐湯先(冇得揀,得紅湯)
好快主菜就嚟喇

雖然唔係鐵板上,不過呢個價錢有呢個份量好驚喜!

仲加左個薯蓉焗田螺+$18

薯蓉焗田螺
肉眼牛扒拼炸蝦
薯蓉焗田螺
2024-03-10 168 views
去深水埗掃貨,醒起幾年冇去過呢間茶餐廳,下午茶時段人唔滿(係流感covid夾擊時期,呢點非常重要),於是入去「重溫舊夢」。其實「舊夢」係點已經唔記得⋯⋯不過D裝修係ok嘅,唔會感覺好污糟。叫左2個下午茶餐:鹹牛蛋熱狗、煙三文魚蛋牛角包。野食未到,先幫趁女廁。必經廚房,見到張地墊真係幾唔開胃,廁所都同樣只可以要求去得到就算。講返食物,熱狗先到,嘩超大隻好壯觀!(阿姐聽到我講都笑)夾左N隻滑蛋,係好食嘅,不過真係蛋多到有D「漏」,食埋伴碟D芝麻醬沙律好D。沙律係西式個種,有火箭菜、羅馬生菜、番茄仔、菠蘿粒,冇欺場。我個牛角包要等耐少少,一樣比平時食嘅大,蛋又係好多(早知唔叫2個有蛋嘅餐),一樣有大堆沙律。2個人好努力食完個包,ko左8成沙律,已經可以飽到夜晚!飲野我叫左熱奶茶,幾滑幾夠茶味。老公叫熱檸茶,應該冇乜特別。招呼都ok嘅。埋單$90,值嘅。不過蛋同沙律實在太多,下次唔會咁叫喇。
2個人好努力食完個包,ko左8成沙律,已經可以飽到夜晚!
埋單$90,值嘅。不過蛋同沙律實在太多,下次唔會咁叫喇。
2023-12-30 267 views
百四蚊有鐵板T骨,西冷、肉眼百二,主攻扒餐,性價比甚高,至少低食過雄茶定位模糊嘅茶仔好好多,有限範圍專心做好自己想做嘅野,食客一定感受到,服務環境按理都收貨,至少有當年「美而廉」之回憶返返嚟,值得再去!
2023-09-28 449 views
諗唔到食乜又咁啱行到馬德里,見唔係太多人就入左去。呢間唔算係我 regular 既 restaurant, 都有幾年無食過所以都想睇下而家係乜嘢水準。叫左西冷扒同個蝦醬炒飯,個西冷扒竟然幾好食,個炒飯就唔係好夠蝦醬味,份量亦算少。嘢飲係要另外加錢既。深水埗區黎講個價錢就唔算平。餐具都算洗得乾淨既,仲有大張餐巾供應,有分加。如果要水就要自己拎,睇張單無加一,所以算啦。服務態度可以,都算有禮貌。個扒落汁會提你遮一遮,收嘢又唔會唔出聲好似想趕你走咁。食完坐左陣仲埋黎問要唔要啫喱添!

越式蝦醬雞絲炒飯
鐵板西冷
鐵板西冷
2023-09-04 320 views
午餐去食左個牛扒餐質素一般,呢個價錢無諗住有幾好,只求填飽個肚。不過服務質素真心差,嗌咗多飯但最後都無俾多,之後叫左侍應加飯但最後都當無聽到無俾到。所以覺得唔值呢個價,都系唔推薦去。
2023-09-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-08-01 292 views
餐牌全部没有,服务态度又不好。价格又贵,晚上的优惠套餐也没有了,希望朋友下次还是不要大老远跑过来被骗,牛排的汁没有分开上,是服务员帮你淋上去的。变的汁很少。牛排太难吃。