講起尖沙咀食泰國菜 「Thailand King」 真係成日掛喺我嘴邊!佢哋嘅招牌「香茅椰子雞湯」係我喺香港飲過數一數二咁出色!如果你未試過真心要mark 低去試吓!點解佢咁「無得頂」?湯底香濃到「暈」!一上枱個瓦煲熱辣辣,未飲已經聞到陣超香嘅香茅同檸檬葉味,好 fresh 好醒神!湯底用咗靚椰漿,但佢個聰明之處係唔會死甜或者杰撻撻,反而係好滑,椰香同香茅嘅清香平衡得啱啱好,酸酸地、微微辣(可以叫少辣),超級開胃!飲完成個人暖笠笠,但又唔會覺得漏!雞肉超「嫩」!最怕飲湯啲雞肉鞋烚烚,但呢煲完全唔會!啲雞件份量十足,仲要煮得啱啱好,超級嫩滑,一啲都唔「柴」,索晒啲香濃湯汁,啖啖肉食得好滿足!配料「足料」又新鮮!除咗主角雞肉,湯裏面仲落足草菇、秀珍菇,吸晒啲精華湯汁,咬落去爆汁又爽口。仲有大量香茅、南薑、檸檬葉、辣椒 等香料,真材實料,唔係得個樣,飲得出係落足心機熬㗎!點食最過癮?佢哋係用傳統炭爐瓦煲 上,熱辣辣一路滾一路食,保證由頭暖到落尾,啲湯越滾越濃郁,風味更突出!叫返個蒜蓉包或者薄餅,點嚟食!啲湯咁濃郁香滑,用包點嚟索晒啲精華湯汁,真係 「邪惡」得嚟又勁滿足,唔好嘥呀!如果你鍾意飲

點解佢咁「無得頂」?

點食最過癮?

如果你鍾意飲泰式湯,或者想試吓咩叫「香濃惹味得嚟又清新唔油膩」嘅雞湯,Thailand King 呢煲 「香茅椰子雞湯」絕對係尖沙咀必試之選!佢唔係普通嘅冬蔭功,而係將 椰香、香茅香同雞嘅鮮甜完美融合,飲一啖就上癮!天氣凍暖身一流,夏天開胃一樣掂!真係「飲過返尋味」!
2025-06-01
$350 (Dinner)