2023-05-22
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍔🍔🍔🍔🍔🍽🍴🍽🍴🍽-觀塘工廈覓食,食burger嘅地方真係唔少,呢間保家山係比較有Gimmick ,食完都覺得店主都幾有熱誠,用料足而且醬汁特別,去開駱駝漆可以一試,將burger山理念發揚光大🤣!🥢 "山"手工和牛漢堡(招牌醬汁) $98 🆗和牛漢堡質地細緻,口感軟嫩又有咬口,食落完全冇筋,帶有微微嘅脂肪香氣,但又唔會太油膩。另外漢堡嘅麵包好鬆軟,唔會太硬或者太乾,睇得出有輕輕兩面搽咗牛油去烘,包面反晒光咁好靚。配料有生菜、蕃茄、洋蔥同車打芝士,菜好夠新鮮同厚,可以balance番食漢堡嘅飽滯,洋蔥大塊得嚟冇苦澀味,芝士半溶狀態睇見已經好吸引,所有嘢加埋一齊係充滿住層次感。個人認為"山"嘅招牌醬汁有少少似港式燒汁加沙律醬再加芝麻醬,味道好有層次,偏酸食到好開胃好上癮,同和牛漢堡都好夾。🥢 "葵"手工和牛漢堡(山葵醬汁) $98 🆗山葵醬汁係類似加咗日式芥辣醬嘅沙律醬,味道微辣偏甜,同時又有一份清新感,增加咗成個漢堡嘅風味,令味道更加豐富。🥢 配汽水, 小食(牛油薯條&健康沙律) 🆙食Burger點可以冇薯條!今次唔想太重口味所以試咗原味,薯條炸到外脆內軟,外層炸粉好薄好
🥢 "山"手工和牛漢堡(招牌醬汁) $98 🆗
🥢 "葵"手工和牛漢堡(山葵醬汁) $98 🆗
🥢 配汽水, 小食(牛油薯條&健康沙律) 🆙
食Burger點可以冇薯條!今次唔想太重口味所以試咗原味,薯條炸到外脆內軟,外層炸粉好薄好夠鬆脆,唔好太軟身同太油膩,啲鹽都好均勻。怕熱氣可以嗌沙律,生菜好清鮮,加咗清新嘅柚子味沙律醬完全冇負擔😎。
🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10