2009-08-12
每個月都總有幾日想食車仔麵,也許食車仔麵就是香港人的文化,有點像台灣人愛吃牛肉麵,上海人愛吃豆漿粢飯大大話話都跟咗榮記十幾年,由中學時代食到依家,唔係講笑,想當年榮記檔口只在後一條街連卡佛後行,幾張枱仔開始做;想起以前食飯時候,我就同五六個同學,浩浩蕩蕩剎落榮記的日子 依家見佢地做到入鋪,都替佢開心~食咗咁多年,每次去就好似食份回憶,食份感情,反正味道...我化咗灰都記得啦!如果你未去過,我建議你食雜米,此乃榮記最original嘅出品 (有牛肚,豬紅,豬皮,水旦,牛丸,紅腸,仲有西洋菜)牛肚 - 唔係金錢肚,係牛肚;有少少肉嗰種,鹵得好稔豬紅 - 其實係雞紅,所以特別滑豬皮 - 爽口水旦 - 彈牙牛丸 - 以前未入鋪嗰啲有牛味啲紅腸西洋菜 - 度度都一樣架啦另推介蘿蔔用片糖煮過,特別清甜,辣椒油好辣架,唔食辣咪落$24一碗車仔麵,不能奢求出神入化,但人家用心製作,豈止嗱渣麵咁簡單!最後提提:榮記係幾逼架!啲位好值錢架,唔好奢望有多張櫈俾你放LV,不過就好多人抱住大袋細袋都要喺度食~ 榮記好多人喺門口等位架,對住個小巴站,鬼咁熱,之但係啲人就一路怨”都唔知有咩咁好食”又一路等囉~
牛肚 - 唔係金錢肚,係牛肚;有少少肉嗰種,鹵得好稔
豬紅 - 其實係雞紅,所以特別滑
豬皮 - 爽口
水旦 - 彈牙
牛丸 - 以前未入鋪嗰啲有牛味啲
紅腸西洋菜 - 度度都一樣架啦
另推介蘿蔔用片糖煮過,特別清甜,辣椒油好辣架,唔食辣咪落