2019-09-15 1248 views
有個好朋友就梨生日,佢仲會帶埋女女岀梨,搵更邊到有好食既親子餐廳。最後簡左灣仔呢間The Pawn。佢原身係押店,改裝成餐廳。到左個大廈底搵左好內先搵到餐廳入口,都幾難搵,個入口係地下間餐廳旁,我地兩個人抱住bb、捧住bb車穿過一條窄樓梯,上到樓就會有receptor接待,佢地幫我地收好bb車同寄放。放好哂野之後,佢地安排左我地上二樓沙發位坐,原來呢到係有lift!個lift係間押店旁,近大皇東街。餐廳環境都幾好算闊落,有唔同分區,有梳化位、吧枱位、露台位,天氣咁熱我哋就坐出去啦。我哋星期六梨都唔算多人,感覺好似入咗赤柱啲餐廳食嘢咁,好chill。因為我地book枱既時候已留bb high chair比我地,但無諗過餐廳會貼心到準備好bb餐具係bb個位。個menu好多野簡,最後我地order左兩個set,個set都幾多野食,有6個樽仔同餐包做starter。Total 6個樽有3個款,每人都有3樽,前菜梨講分量都好多。每次有嘢食放低,店員都會介紹食物,教您點食。第一個樽仔係芝士同車厘茄,酸酸地中和左芝士既陋。第二個樽仔有d似乳酪加莓果醬,上面仲有d粟米片,酸酸甜甜好開胃。第三個樽仔係牛

Total 6個樽有3個款,每人都有3樽,前菜梨講分量都好多。每次有嘢食放低,店員都會介紹食物,教您點食。第一個樽仔係芝士同車厘茄,酸酸地中和左芝士既陋。第二個樽仔有d似乳酪加莓果醬,上面仲有d粟米片,酸酸甜甜好開胃。第三個樽仔係牛油果醬,應該係用梨搽面包用,入面仲加左d香草,用梨伴面包食一流。

食哂d starter都已經有d飽。梨到主菜既部分,個賣相好吸引。我地叫左個牛同雞串。個牛有跟豆同薯仔做伴碟,仲有個好似炸腐皮既波。牛煮得剛好,吾會煮到過左火難咬。牛落左少少胡椒同鹽調味然後燒,簡單既調味,可以食到牛既味。佢啲嘢食吾算油膩,小朋友都食得。

雞串搽左d bbq醬梨燒,好入味,上面仲有d加左調味料嘅蔥蒜,好香好好味。雞串除左得雞肉仲有冬菇、三色椒同青瓜。食甘多肉有d蔬菜中和下都幾好!揀呢個主食仲有薯蓉跟住唔怕食唔飽,薯蓉加咗啲奶同蔥花係一齊整,都算滑。

梨到食甜品嘅時候,其實都已經飽到食吾落。佢個set仲要包一人一份甜品,另外生日仲有另一份甜品,我地兩個大人食三份甜品,飽到可以skip左晚餐。

飲品方面,可以簡飲酒or非酒精飲品。我地簡左非酒精飲品,有果汁同milk shake簡,係無限添飲。我一開始order左個士多啤梨麥片milk shake,好杰好香士多啤梨。之後食主菜有肉就叫左杯蘋果汁。除咗飲品係任飲之外,仲有水果、甜品同埋朱古力噴泉係自助。但留意番呢個自助區3:00就會收起。呢間餐廳特別之處係有一間房仔,格局有d似club啲兒童遊樂區,啱晒一家大細嚟,家長們可以喺到飲下酒傾吓計食下野,坐一日都可以。