有啲餐廳喺晚市都唔滿座,真係有原因的。夜晚落大雨所以個個都留喺青衣城,間間餐廳都爆滿,仲要勁多人排隊,然後我哋見到「羅麥記」完全冇人排,入面仲要勁多吉位喎。儘管之前曾經喺呢間餐廳發生過不愉快事件,但因為我哋唔想等,於是就諗住照食呢間。同企喺門口個男仔講我哋兩位,佢就帶我哋穿過一排吉枱,然後叫我哋同另一對男女夾份坐一張四人枱。我頓時黑人問號心諗:「成個場咁多吉枱,又有幾張吉嘅卡位喎,你要我搭枱?」於是我同佢講我哋想坐卡位,點知佢竟然拒絕,話飯市要3-4人先可以坐。跟住我指一指遠處一張卡位,問佢點解人哋兩個女人又可以坐卡位?佢個藉口竟然荒謬到話因為人哋係6點幾入嚟,所以可以坐。下?乜6點幾唔係飯市啦咩?乜你6點幾仲供應緊早餐呀?不過我唔舒服都費事同佢再拗,然後頭也不回就離開。其實如果餐廳真係爆滿,我都理解同接受要搭枱,但頭先已經8點,你間餐廳都係坐唔滿又冇人等位,你仲覺得你可以突然有好多個4位以上嘅顧客入場咩?同場加映:丼丼屋、元氣、天丼、茶木、南記、101台灣料理全部都係企滿人排隊。顧客唔係永遠是對的,但你冇生意仲要趕客就真係好正
有啲餐廳喺晚市都唔滿座,真係有原因的。

下?乜6點幾唔係飯市啦咩?乜你6點幾仲供應緊早餐呀?

不過我唔舒服都費事同佢再拗,然後頭也不回就離開。

顧客唔係永遠是對的,但你冇生意仲要趕客就真係好正
2019-05-07
Type of Meal