到到食
到到食
Level 2
2010-10-11
Follow
今日中午,路經此地,被常餐嘅咖喱雞扒撈公仔麵所吸引,大大隻字$26,無留意細節,咁就踩左陷阱。

先講述飲品價錢(原價): 熱飲$11/凍飲$13/紅豆冰$16

入到去,叫了常餐C,有牛油多士、火腿奄列、咖喱雞扒撈公仔麵,$26,以為好抵啦!原來呢度d餐係唔包飲品的。

再望細字(飲品一律半價)

就望望drink list,種類係有好多呀!我見有半價,飲紅豆冰都只係+$8,三分鐘後,侍應同我講,無紅豆冰。中午時間連紅豆冰咁common都無,無你寫出來做乜。
算,再看drink list,叫了熱朱古力,有半價,即係$11/2,等於$5.5啦!看看記錄咭,點解侍應係寫$6呢?便搵侍應詢問

侍應A:係加6蚊架!
我: 但熱飲原價係$11,半價應是$5.5,為何是$6??
侍應A: 我地呢度4捨5入
我: 任何一個餐牌、牆壁餐牌、或當眼處,都無寫是4捨5入,你點解會收我$6呢?咁我想搵你老細。
侍應A: (佢算識做,乜都攬上身)係我唔岩,我之前無講清楚
侍應B: (走埋黎)同佢取消佢囉!(串爆)
我:你咁樣唔岩嘛!陰D陰D就收多客人5毫(雖然5毫真係唔係多,但原則問題,一定據理力爭)(可能係午飯時間,佢唔想影響其他食客,最後改記錄咭為+$5.5)

講返個餐,個雞扒撈公(唔係丁,丁要+$3)OK啦!咖喱味都OK,雞扒都幾大件
多士係一整片開二,薄的,牛油都幾足,奄列就乾左D,但份量幾大。

食完個餐,埋單係$26+$5.5=$31.5,攞$40去找,個阿毛收銀仲要俾說話我聽
收銀阿毛: 我地呢度4捨5入架!
我: 我見唔到你地餐牌係咁寫喎!你搵出黎俾我睇呀!
疑似老闆: 俾佢啦!俾佢啦!仲態度惡劣地揚手叫我走啦!走啦!

當時真係火都黎埋,促成我第一次打去消委會投訴,點知........:(:(:(
是否官商勾結??
消委會人員: 我會記錄底你嘅投訴,或會作出勸籲,咁即係消委會都無實權,真係廢廢地。

表面上,呢間係算平呀!午餐係$25(連湯),但大熱天時,D客人都會加杯飲品,埋單咪又係過$30,呢D掩眼法,只係係度玩數字遊戲啫!

可能港島區D人唔置在一角幾毫啦!我都係返九龍食算吧!

詳細寫呢篇食評,係想多D人知道呢間店嘅騙人手法,唔好重蹈我嘅覆轍

提外話: 佢話4捨5入,我將單都係$31.5啫!十位數都未到5字,是否可以拍拍籮柚走人呢?
Like
Ratings