2015-09-06 1207 views
 三五朋友又係韓燒的時候,呢間麻蒲都係我地第一次試,坐位都係一般小圓枱圍住個爐。特別之處係佢張櫈係個筒俾人放手袋,既可以收納又唔洗吸味,真想得周到。由於未齊人,所以先叫咗韓國啤酒white ($30一支)解下渴先!唉吔,但係唔夠凍,就算啤酒味好清好味,都大打折扣!首先叫咗大醬湯 ($80)包一碗白飯。 湯裏面有D蜆肉,瓜粒,金菇等等材料,飲落好咸呀,於是加D飯之後味道就剛好,但係大致上味道無咩特別。爐邊蛋係無限免費添食的,侍應先加咗kimchi再倒蛋漿,等燒其他食物的時候佢就慢慢熟咗,講真幾好食,底的蛋燒到好香,而且kimchi加蛋係個好配搭,真係想添多幾round呀!因為有朋友唔食牛,所以無叫牛,叫咗個調味護心肉($160)200G,護心肉係韓燒大熱的食品,聽講係豬橫隔膜上的肉筋,食落好夠嚼口,而且帶少少苦,用生菜包住食可以減去肥膩感覺,味道特別,不過試過就算喇,唔會特別想再食囉好了到咗店舖推介的芝士烤肋排骨($270),一出場賣相十分吸引,見到D芝士就已經好想食!燒到D芝士差不多溶晒的時候,侍應埋黎幫我地搞暈D芝士,然後將D芝士繞住每件排骨,然後分俾我地食,排骨甜甜的,但唔覺得有肉
啤酒
大醬湯 (跟一碗白飯)
爐邊蛋
烤護心肉(調味) 200G
烤護心肉 (包生菜)
好了到咗店舖推介的芝士烤肋排骨($270),一出場賣相十分吸引,見到D芝士就已經好想食!燒到D芝士差不多溶晒的時候,侍應埋黎幫我地搞暈D芝士,然後將D芝士繞住每件排骨,然後分俾我地食,排骨甜甜的,但唔覺得有肉味,要靠D芝士味加強野味,雖然D芝士令人好快漏,但其實芝士味唔係好濃,只可以講係好得意好好玩,試過未必會專登再黎食。
芝士排骨
整體感覺不過不失,始終而家韓燒好多,下次都會試下其他韓燒食店。
Other Info. : 侍應有D係韓國人,同佢講中文同英文都唔係好識,雞同鴨講咁,只有手指指點餐,想問詳細少少都唔得,唯有要佢再叫本地的侍應,講真有D忟忟地!但佢地有工作機會我都替佢地開心,我地間中黎一次半次唔緊要啦!
2015-09-04
爐邊蛋