2015-09-08 1939 views
外出食飯好多時都揀韓燒,今次黎到尖咀呢間Mapo,原先book左位,但去到都要等20分鐘,加上店內冷氣唔夠,就算坐喺店內等都出哂汗,幸好店員送左2罐梨汁俾我地下火 (爆)坐低馬上order,因為好肚餓啊!小碟選擇唔多,有kimchi、酸青瓜、柚子汁沙律等等,因為唔太吸引,所以都冇影相,只影左呢碟沙律咋 ( ̄∇ ̄)相比其他韓燒店,Mapo份量比較細1d,兩個人食份量還好,3人食要叫多d啦!今晚燒乜? 一定有我至愛五花腩啦!燒完點麻油淮鹽最perfect,旁邊係加左kimchi碎既蛋漿,食到唔記得左佢,所以蛋熟哂冇咁好味 -_-#其實我對牛舌一般,薄切還可以,厚切就唔洗預我啦!呢碟薄切牛舌有點羶味,不過唔係太羶,可以接受,但係有筋啊!真係痴筋,扣哂分。當然唔少得醃過既牛牛啦!全晚最好味呢個架啦!牛味偏淡,醃料唔算濃,不是死林既口感,加埋生菜一併塞入口都幾好味,但我覺得可以再好d囉。最後方死蝕底怕唔夠飽,叫多個炒粉絲,味道偏甜,粉絲亦好彈牙,喜歡佢配菜多增加爽口感,多蔬菜感覺上亦健康d嘛 (笑)總結,食物質素一般,出面有更好選擇,食過一次後短期內唔會返兜。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-09-06 1207 views
 三五朋友又係韓燒的時候,呢間麻蒲都係我地第一次試,坐位都係一般小圓枱圍住個爐。特別之處係佢張櫈係個筒俾人放手袋,既可以收納又唔洗吸味,真想得周到。由於未齊人,所以先叫咗韓國啤酒white ($30一支)解下渴先!唉吔,但係唔夠凍,就算啤酒味好清好味,都大打折扣!首先叫咗大醬湯 ($80)包一碗白飯。 湯裏面有D蜆肉,瓜粒,金菇等等材料,飲落好咸呀,於是加D飯之後味道就剛好,但係大致上味道無咩特別。爐邊蛋係無限免費添食的,侍應先加咗kimchi再倒蛋漿,等燒其他食物的時候佢就慢慢熟咗,講真幾好食,底的蛋燒到好香,而且kimchi加蛋係個好配搭,真係想添多幾round呀!因為有朋友唔食牛,所以無叫牛,叫咗個調味護心肉($160)200G,護心肉係韓燒大熱的食品,聽講係豬橫隔膜上的肉筋,食落好夠嚼口,而且帶少少苦,用生菜包住食可以減去肥膩感覺,味道特別,不過試過就算喇,唔會特別想再食囉好了到咗店舖推介的芝士烤肋排骨($270),一出場賣相十分吸引,見到D芝士就已經好想食!燒到D芝士差不多溶晒的時候,侍應埋黎幫我地搞暈D芝士,然後將D芝士繞住每件排骨,然後分俾我地食,排骨甜甜的,但唔覺得有肉
啤酒
大醬湯 (跟一碗白飯)
烤護心肉(調味) 200G
烤護心肉 (包生菜)
好了到咗店舖推介的芝士烤肋排骨($270),一出場賣相十分吸引,見到D芝士就已經好想食!燒到D芝士差不多溶晒的時候,侍應埋黎幫我地搞暈D芝士,然後將D芝士繞住每件排骨,然後分俾我地食,排骨甜甜的,但唔覺得有肉味,要靠D芝士味加強野味,雖然D芝士令人好快漏,但其實芝士味唔係好濃,只可以講係好得意好好玩,試過未必會專登再黎食。
芝士排骨
整體感覺不過不失,始終而家韓燒好多,下次都會試下其他韓燒食店。
Other Info. : 侍應有D係韓國人,同佢講中文同英文都唔係好識,雞同鴨講咁,只有手指指點餐,想問詳細少少都唔得,唯有要佢再叫本地的侍應,講真有D忟忟地!但佢地有工作機會我都替佢地開心,我地間中黎一次半次唔緊要啦!
2015-09-04
烤護心肉(調味) 200G
芝士排骨
  • 芝士烤肋排骨
2015-08-26 1619 views
吃烤肉 ...親戚說要到麻浦吃烤肉。爐邊蛋, 很久也沒有吃爐邊蛋, 喜歡烤至底面脆但內蛋漿是凝固的模樣。我點的生料: 調味護心肉、調味牛肋骨肉, 每份的份量算大, 150-200g。烤至兩邊焦香, 店方的調味是帶甜, 焦起的味道是難以忘掉的好吃。調味護心肉 : 護心肉=豬橫膈膜與肝之間的肌肉肉筋, 油脂較少, 肉質爽口更覺彈性。調味牛肋骨肉 : 我比較喜歡這種有脂肪及筋的牛肋骨肉, 吃起來肉質比較滑, 燒烤後焦帶甘香, 筋位越嚼越有筋脂香。其他人點的就留待其他人介紹吧!
吃烤肉 ...
親戚說要到麻浦吃烤肉。

其他人點的就留待其他人介紹吧!
  • 調味護心肉
  • 調味牛肋骨肉
2015-08-19 1372 views
今天,我同朋友想食韓燒,就去左麻蒲啦!首先,我地好有目標感,一入去點左大牛排,一份豬頸肉,嫩豆腐韓國泡菜湯,食物上到黎,服務員好好態度幫我地燒,牛肉鮮嫩入味,可以夾埋生菜一齊食,咁就唔會有滿口油既感覺,再黎就係豬頸肉,烤到少少燶,好香脆,外脆肉腍,口感非常好,再黎豆腐湯,好多豆腐,滑嘟嘟,好易入口,加上我地配埋韓國飯,大大粒好飽滿,真係好prefect match. 我地燒既過程,服務員好細心幫我地換左三次鐵板,我下次都會再黎!總括,食物環境質素好,但價錢略貴,可以調整下!
今天,我同朋友想食韓燒,就去左麻蒲啦!

總括,食物環境質素好,但價錢略貴,可以調整下!
  • 牛排骨肉
2K
2015-08-19 1264 views
當日, 本人身體不適, 但親戚想去吃韓餐, 於是便到這一間非常近我公司而食物質素不俗的餐廳吃一頓~ 門面沒什麽特色, 就是光猛潔淨~餐廳的裝修很有特色, 是韓國農村風格吧 ....Menu~前菜~這個我不能吃 ....當然烤肉更不可以吃, 否則吃薬也是徒然~看著別人大口大口地吃肉, 自己卻要戒口 ..... 真無奈!!我只好點了 水冷麵 $80湯汁冰涼, 味道甜甜酸酸但口感又算清淡, 麵條有嚼勁卻又夠柔軟, 配料有梨條、蘿蔔片、青瓜條, 即使有病在身, 吃了一口後, 胃口即時大增~本篇完~
門面沒什麽特色, 就是光猛潔淨~
餐廳的裝修很有特色, 是韓國農村風格吧 ....
Menu~
前菜~
這個我不能吃 ....
當然烤肉更不可以吃, 否則吃薬也是徒然~
我只好點了 水冷麵 $80
水冷麵

本篇完~

Type of Meal
Dinner
水冷麵
2015-08-15 1462 views
以前返工成日經過這條街, 因為近公司又算幾多野食, 不過近年就少點過來, 但仍然是食肆眾多的一條街, 也有些轉了手的新店, 今次就來試一下這間家鄉菜吧~~~環境也是近年大行的鐵筒燒, 鋪的位置及地方適中, 而且感覺蠻算舒服, 地理位置亦可好, 跟朋友兩位女生不能吃太多, 所以就叫了三款吧~~~首先來前菜~~沙律, 估唔到雖然唔算太多, 但感覺幾REFRESH, 爽口的蔬菜加上誘人的沙律醬味(應該還加了少少自家製味, 還吃到有一點點的柚子味), 感覺清新, 最岩配烤肉!!!然後是泡菜, 算是正宗唔太酸的我鍾意, 辣味也OK~~~另外一款醃物感覺酸酸地幾開胃, 應該青瓜及白蘿蔔吧!!之後侍應便幫我們倒爐邊蛋, 也是近年流行的韓食之一, 有些地方要加錢REFILL, 但現在大多數的地方都是任吃的蛋, 不過煮理也要需時, 所以就算REFILL都唔會吃得太多轉數……烤特大牛排骨肉(調味) ($250~250g)~~~我們叫的肉來了, 還配了薯仔及洋蔥, 看到色澤及肉色也不錯, 而且感覺都幾大舊, 牛唔駛烤咁熟, 然後就可以剪完再烤一烤吃得, 每次烤肉最喜歡都是預先切過的紋理, 令到燒完出來個樣好
沙律
前菜及泡菜
爐邊蛋
烤特大牛排骨肉(調味)及烤五花肉(調味)
烤特大牛排骨肉(調味)
烤特大牛排骨肉(調味) ($250~250g)~~~我們叫的肉來了, 還配了薯仔及洋蔥, 看到色澤及肉色也不錯, 而且感覺都幾大舊, 牛唔駛烤咁熟, 然後就可以剪完再烤一烤吃得, 每次烤肉最喜歡都是預先切過的紋理, 令到燒完出來個樣好靚~~我覺得個肉質其實OK的, 都算嫩及有汁, 但間唔中會有一兩舊有根, 但OVERALL係唔錯……
醃白蘿蔔
伴菜還有我很喜歡的醃白蘿蔔, 令我想起在韓國吃炸雞及辣野時必吃之品, 實在太鍾意~~~
烤五花肉(調味)
烤五花肉(調味)
烤五花肉(調味) ($125~150g)~~~有醃料的五花肉, 味道不錯所以唔駛沾醬都可以, 而且吃著皮的口感好, 骨膠原耶~~~加上很有咀嚼感呢~~不過就略覺得個肥瘦比例好像肥的多了少少, 如果瘦返少少會更好, 雖然五花肉係應該肥gei……
吃到咁上下爐邊蛋就差不多了, 不過爐火唔算太平均, 所以大半邊OK, 但另一邊還有點水, 吃了熟的一邊, 蛋質感滑, 不過蛋味唔太重, 可能水份較多, 就算加了泡菜都唔算太出味, 但就有咬感, 唔算太好…….
辣豆腐湯
辣豆腐湯
辣豆腐湯 ($80)~~~其實每次去一間新的韓食店我都會試豆腐湯, 因為實在太鍾意飲, 而且每家的製法都唔會倒模一樣, 加的材料也有少少差別, 辣度都係所以我會不停試, 哈哈~~今次這家材料有蛋、金菇、脆玉瓜、蜆仔、豆腐、肉片、洋蔥等~~~豆腐通常用韓式的(希望是)所以感覺好滑, 不過我略覺得跟蜆的配搭不算太多, 雖然其他料填滿了個湯, 而且辣度唔太辣, 可能迎合香港人口味, 好岩我唔食得辣的朋友, 但我是喜歡很辣的豆腐湯, 不過有樣我喜歡的是加了粉絲, 並不是間間有, 個人來說覺得很入味, 當然湯加上白飯吃, 十分好, SO FAR這個湯是中規中矩的…….
這間的地理位置雖不是大街大巷, 但也是飲食之地, 不過在現時眾多韓食的尖沙咀區, 如果要突圍的話, 應該要諗多D新花款或者搞下綽頭先得, 食物質素方面未算好出色, 但也是中等, 如果想吃韓食的朋友可以試下, 價錢都是正常的, 還看到現在有推出八式烤五花肉及芝士排骨, 雖不知道質素如何, 但有機會都可以試下…….有一點我覺得幾好是, 烤完沒太多油煙味, 抽風系通幾好!!
沙律
醃白蘿蔔
第一次去麻蒲,係咁岩見到雜誌報導佢地既韓國大熱芝士豬肋骨,所以即刻約左同事一齊去潮聖,但當時其豬肋骨既味道並未讓小妹覺得驚艷。.今次再約友人去係諗住主打食烤肉,餐廳的環境同大多韓式烤肉店差不多,每張?底下同樣可以比客人放袋。不過呢度既坐位間較為闊落,而且感覺唔會好嘈,最重要係抽風系列做得唔錯,燒完都唔覺有成陣油煙味。.先黎數款涼菜,醃青瓜蘿蔔、醃白蘿蔔、泡菜,仲有個雜菜沙律,另有提供生菜讓客人包住烤肉黎食。小妹好鍾意佢個醃白蘿蔔食落清甜又多汁,好開胃;另外仲有邊爐蛋,味道還好,未算好滑,而且食完無得免費再加蛋漿,有點失望。.餐牌選擇分為牛肉類、海鮮、豬肉和熟食等;亦有招牌既八色烤五花肉同芝士烤肋排骨。最後我地要左兩份烤肉同一個湯,呢度既烤肉份量都唔少,開頭仲怕會唔飽,到最後都夠飽。.烤特大牛排骨肉 $250整件起既牛排骨肉,整塊落去燒,再將其剪成一塊塊。經醃過後,入口味道甜甜的,肉質較厚實但食落頗爽彈,好惹味。.烤特級雪花牛肉 $195鮮紅色的雪花牛肉,有明顯平均的雪花紋。不過碟牛肉開頭係由店員幫我地燒的,但燒得好似有點失手,燒到有點微焦同過熟,味道又帶點焦味同韌....後黎自己動手燒
幾款涼菜
烤特大牛排骨肉 $250
烤特級雪花牛肉
烤特級雪花牛肉 $195
後黎自己動手燒,燒到岩岩熟,咬落肉質軟腍又有肉香,點埋韓式辣醬,又幾好味啊。
豆腐海鮮湯
豆腐海鮮湯 $80
呢個海鮮湯飲落好惹味,就好似泡菜湯既味道,入口帶微辣,仲嚐到濃郁既蝦味,材料有蜆、蝦、豆腐、金菇同泡菜等,仲配埋一碗白飯比你添,味道不錯又頗足料的。
豆腐海鮮湯
  • 烤特大牛排骨肉
2015-08-12 946 views
甫坐下,先端來三數款前菜.泡菜屬於BB辣,合我心意.最美味的是沙律,用上柚子蜜成沙律醬汁,味道酸甜,開胃醒神.帥哥oppa先來為我們”起爐”, 其實就是把爐開啟, 待爐火燒紅後在爐邊加入泡菜及蛋漿, 待吃完燒肉後, 就可以吃泡菜爐邊蛋了!烤牛肋骨肉 (調味) ($170/ 150g)牛肋骨肉有三大條,二人分吃剛剛好! 平時吃牛肋骨大多會附帶骨頭,這個100%全肉,沒有帶骨,最適合怕吃骨頭的我啊!牛肋骨肉質帶強韌,要咀嚼十數下才可以把它完全吞下,每咬一下,肉汁就飛濺出來,牛肉味香濃,且嚐得出醃料的香甜味道,滋味無窮.牛肉無需燒至全熟,不然會太韌呢!七成熟就剛剛好,肉汁仍然得以保存.千萬不要忽略那兩片馬鈴薯,經過燒烤,口感脆脆的好似薯片.烤護心肉 (調味) ($160/ 200g)聽到朋友點護心肉這道菜的時候,“嚇到我個心離一離”,因為我討厭內臟那些怪怪的味道.護心肉其實是位於豬的橫隔膜和肝之間的肌肉,並不是內臟呢!每隻豬只有二百至三百克,產量極少,份外矜貴,外貌像一般的瘦肉,沒有什麼脂肪似的.護心肉切成條狀,好易燒,經過oppa的精心烹調(即幫我們燒烤),外層帶金黃色的護心肉呈現在我們的
烤牛肋骨肉 (調味) ($170/ 150g)
千萬不要忽略那兩片馬鈴薯,經過燒烤,口感脆脆的好似薯片.
烤護心肉 (調味) ($160/ 200g)
護心肉切成條狀,好易燒,經過oppa的精心烹調(即幫我們燒烤),外層帶金黃色的護心肉呈現在我們的眼前了!肉質充滿彈性,好像豬柳一樣,而醃料的味道很香甜,帶有水果, 蜜糖的味道.
肉就燒完了!是時候吃旁邊的爐邊蛋,雞蛋比想像中嫩滑許多,好像在家中吃到的蒸水蛋般,雞蛋中央的泡菜酸酸辣辣,頗為惹味.
嫩豆腐湯 ($80)
火紅色的嫩豆腐湯,又“嚇到我個心離一離”,因為我對於吃辣是“菜鳥”吧!顏色有夠嚇人,但一入口就發覺是“平易近人”!有泡菜的辣,但是辣度很輕,屬於“小朋友”的級別,除了微辣之外,蔬菜蜆肉的鮮甜也很突出.湯內有大量的豆腐,翠玉瓜,粉絲,蜆仔肉,其中,豆腐非常嫩滑,好有豆味,另外,翠玉瓜蜆仔肉亦好鮮甜,更有平衡辣味的作用.好吃,自必有道理.
2015-08-10
  • 烤牛肋骨肉 (調味)
  • 嫩豆腐湯
2015-08-11 754 views
尖沙咀區是我與友人經常用膳的地方,最近吃了太多日本菜、西餐,實在有點悶,轉一轉口味,吃韓國菜la~到了一間位於亞士厘道的的韓國料理店,時間尚早,店內客人不多. 看看餐牌,決定選兩款烤肉,再加一客嫩豆腐湯. 店員隨即送上3款前菜,以及一客沙律. 前菜包括: 泡菜、醃洋葱、青瓜等,泡菜辣度與酸度也不足,前菜味道平平.雜菜沙律這款沙律的醬汁頗特別,是芒果的酸甜味道,與爽脆的蔬菜很夾,清新美味. 烤護心肉 (調味) $160 200g已調味的護心肉,燒烤過後,質感柔軟且味道甜甜的; 個人覺得不需再沾醬來吃,只需以生菜夾肉,反而更吸引. 烤牛肋肉 (調味) $170 150g大大塊的牛肋肉,由店員代勞燒烤,還把肉剪成小小一塊,讓我們方便進食,服務真好呢! 只需輕烤的牛肋肉入口完全不會韌,而且經過調味後,牛肉相當嫩滑,不錯. 嫩豆腐湯 ($80)只有2款烤肉又夠我們填肚呢! 所以叫了一客嫩豆腐湯,內裡包含金菇、翠肉瓜、粉絲、泡菜以及嫩滑豆腐,材料簡單,但辣辣的泡菜湯底令人非常開胃. 配上白飯,自製一碗辣豆腐湯飯,相當滋味! 尖沙咀亞士厘道35號九龍中心地下B舖2321 3213
看看餐牌,決定選兩款烤肉,再加一客嫩豆腐湯.

店員隨即送上3款前菜,以及一客沙律.
雜菜沙律

烤護心肉 (調味) $160 200g

烤牛肋肉 (調味) $170 150g

嫩豆腐湯 ($80)

尖沙咀亞士厘道35號九龍中心地下B舖

2321 3213

2015-08-10
其實哩....個人的飲食習慣是多菜少肉的(海鮮另計), 因為吃得太多肉, 腸胃會好滯, 要用好多力量去消化, 事後又要食返好多纖維去平衡返, 總覺得這樣有點虐待自己身體…算吧! 食得咸魚抵得渴, 下不為例.話明是食肉獸, 當然無肉不歡, 就任由他發辦, 反正我講明唔會去到盡陪佢癲, HOHO.點菜後, 店員就拿來生菜及四小碟. YEAH! 有淹白蘿蔔片和泡菜~ ~ 不小心在肉食前已吃了很多, 但係是可refill的, 吃完就主動向店員說一聲, 他們都很快拿一碟滿滿的過來.加了泡菜的爐邊蛋(一次性), 要些耐性才能吃得到, 但太有耐性有時又會烘得老, 時間上我們仍未掌握到…. 不出所料, 蛋都被烘得過火、不滑溜, 味道就是淡淡的, 泡菜味不夠辣.烤五花肉 (150g) 115, 共有5塊, 每件都是肥瘦間隔著. 伴碟有一大片洋葱和薯仔.不需甚麼技巧啦, 就這樣放上去燒燒燒. 鐵板的面積是一般的大小, 若果我排得好些, 可同時把5塊五花肉一齊放上.豬始終要燒得熟透一點, 況且燒耐一些也香口些. 最喜歡夾泡菜和白蘿蔔一起吃, 另外這碟五花肉不是濟洲豬啦, 在沒有調味的情況下, 是赤裸裸的純味

烤五花肉 (150g)
豬始終要燒得熟透一點, 況且燒耐一些也香口些. 最喜歡夾泡菜和白蘿蔔一起吃, 另外這碟五花肉不是濟洲豬啦, 在沒有調味的情況下, 是赤裸裸的純味, 建議沾多些醬汁及配菜.
烤雞肉(調味) (150g) , 這個很有媽媽弄煎雞扒的味道. 伴碟菜是一致的.
烤雞肉(調味) (150g)
既然有洋葱, 就不忘借助一下來令雞肉煎得更惹味. 有些奇怪, 本來好端端的鐵板, 一放雞肉上去就迅速地把鐵板弄黑及起焦…又要麻煩店員換過一塊.
可能有調味的關係, 燒雞比剛才燒五花肉來得大油煙, 所以要盡量拉低抽煙管, 油煙大部份都能抽走.
雞肉很快就燒得兩面熟透, 肉質嫩滑, 味道不錯啊~
以上的都不是我主食, 叫個大醬湯跟飯我比較喜歡, 份量也不少啊大醬湯
大醬湯
大醬湯是有點辣的, 沒有肉, 材料上清清地有我最鍾意的豆腐、菇類、蜆, 我是絕對能以這湯配白飯吃光, 雖然說湯是有些辣, 但不會令人變孖膶腸, 辣度不算持久, 所以越食越過癮.
當晚我們坐近門口的位置, 空氣幾流通, 初時以為只有這麼數張枱, 臨走時去洗手間沿路入, 才知裏面還有數張枱, 地方都算大啊~
2015-08-07
烤雞肉(調味) (150g)
大醬湯
  • 烤雞肉(調味)
男友不喜吃韓食,所以每次的姊妹gathering中,我都會提議吃韓餐去滿足自己的胃口...姊妹們提議到此間試試並BOOK了1900...但我們都因要OT遲到並需重新排隊..排隊要在店外等候,熱到媽都不記得,等了30分鐘,終於等到吉位了...*點了餐,便來了4碟前菜。醃青瓜、泡菜、醃白羅白還有蔬菜沙律*味道一般,泡菜略嗆及辛辣,不太適合港人口味。醃青瓜清酸,由頭到尾只吃了一片。*上前菜的同時,店員替我們添上窩邊蛋...味道平平,只是普通的窩蛋味...*點了調味排骨肉及調味牛肋骨肉*兩者比較我較喜歡調味排骨肉。牛肋骨肉的牛味不夠突出,但肉質腍軟,好壞參半。排骨肉中,骨與肉中的脂肪燒起來帶有陣陣油香,滋味十足。生菜方面是可免費REFILL的。遜色的是如泡菜的嗆辣減半,將其泡菜夾在肉與菜中會更出色。*韓式炒粉絲,味道及粉質OK。粉絲傳出香香的麻油味,且粉質煙韌,深受姊妹們喜愛。*其服務有進步空間,水喝光沒有REFILL,下單時沒人應。可能是店員多為韓國人的關係吧,但說真的這有令我失望。另外,抽氣系統亦有改善空間...
*上前菜的同時,店員替我們添上窩邊蛋...
味道平平,只是普通的窩蛋味...
*點了調味排骨肉及調味牛肋骨肉
*兩者比較我較喜歡調味排骨肉。
牛肋骨肉的牛味不夠突出,但肉質腍軟,好壞參半。
排骨肉中,骨與肉中的脂肪燒起來帶有陣陣油香,滋味十足。
生菜方面是可免費REFILL的。
遜色的是如泡菜的嗆辣減半,將其泡菜夾在肉與菜中會更出色。

另外,抽氣系統亦有改善空間...

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2015-08-10 472 views
在九龍公園玩了一會兒,已到晚飯時間,沒有預先想好要吃甚麼,逛著逛著,行到麻浦,見到有位中年韓國男子坐陣,估計他是老闆吧! 就入去試試看。原來這裡也有芝士排骨食,不過,只想輕食,所以點了兩個肉加湯罷了!爐邊蛋與伴碟菜是少不了,想不到也有生菜沙律啊!發現這裡的明火與鐵板距離較遠,所以大大減低快速燒焦的機會。烤護心肉(調味)$160, 雖然調味了,但不會出現over的味道,肉質像豬扒,容易燒熟,邊燒邊滲出肉汁,口感味道也不錯。烤豬排骨肉(調味)$130,這個調味比護心肉略重了一點點,燒前好軟腍,但燒至熟透時,肉質卻變得韌了,吃了一半已牙骹軟......來個大醬湯濕濕口,有點蔬菜,腸胃也會舒服一點,湯料有蜆肉、豆腐、金菇、翠玉瓜等,湯底是有點辣的,去到喉嚨掟時更加辣,像喝胡椒豬肚湯一樣,好有層次的辣,喝後會感到暖意。

爐邊蛋與伴碟菜是少不了,想不到也有生菜沙律啊!
發現這裡的明火與鐵板距離較遠,所以大大減低快速燒焦的機會。
Other Info. : 服務員只懂說國語或英語
2015-08-10 318 views
麻浦這天,我與友人到尖沙咀逛街,到晚上,友人說很想吃韓國料理,看到這間麻浦韓國料理在網上的評價都非常好,所以一於來試試。進入餐廳後,發現餐廳的裝修和設計都非常有韓國特色,而且環境舒適,空間感大,我和朋友都坐得非常舒服。事不宜遲,我們立即看餐牌,餐牌設計非常整齊,而且食物選擇非常多,我們很快便決定了吃什麼。店員首先把前菜及配菜放在枱上。烤特大牛排骨肉又是我最喜愛的牛肋肉!牛肋肉調味足夠,醬油味重,烤後仍然保持嫩滑多汁,烤得剛剛好,勁juicy,牛味亦很濃郁,再配上爽脆的生菜包吃,可減低油膩感,又令係口感更豐富。烤豬梅頭肉這個豬梅頭肉是店員幫我們燒的,不過略嫌燒得有點過火,肉有點乾,但豬味仍然濃郁,用爽脆的生菜包著豬肉來吃,再沾少少豆瓣醬,仍然風味十足!嫩豆腐湯豆腐湯少少辣,我們很滿意這個辣度,而且豆腐很嫩滑,亦有一隻生蛋打在湯裡,令湯的味道更豐富,所以我和友人都認為這個豆腐湯非常出色。總括來說,這間麻蒲韓國料理的食物質素不錯,而且店員的服務態度也很好,非常貼心,經常會幫我們燒食物,所以有機會會再來。

麻浦
店員首先把前菜及配菜放在枱上。
烤特大牛排骨肉
烤豬梅頭肉

2015-07-27
今天我和老婆仔計畫了看電影看了玩轉腦朋友這套很高深的電影看完電影一直在思考用了不少腦力馬上去吃晚飯在尖沙咀尋找美食上網搜尋後發現這間韓燒店竟然有我們在首爾吃到的芝士肋骨一於進內一試入到店內發現職員很多都是韓國人真的有點去了韓國的感覺我們原本打算點個燒豬肉及芝士肋骨不過職員表示芝士肋骨兩個人吃已經很飽建議我們只點一個所以我們要了個270元的芝士烤肋排骨另外一個80元的嫩豆腐湯先來的是韓式前菜不過竟然有沙律雖然好像不太韓式但感覺很健康很烤肉也有這種健康的味道真好其他有泡菜、酸瓜等辣但是很地道之後是嫩豆腐湯沒想到也是辣的果然韓式食物都是偏辣的湯裡有豆腐、瓜、粉絲、金菇、雞蛋材料不算很多但配合湯一起吃很出色老婆仔特別欣賞湯不停要求我盛給她喝另外再有附上一碗白飯把白飯混進去一起吃變成湯飯更吸引起碼辣味得到中和能吃得出湯的濃味最後來的當然就是芝士烤肋排骨看到滿滿的芝士我和老婆仔已經很興奮了店員幫我們開火很快芝士便開始溶化可以把芝士捲著肋排骨吃了肋排骨的肉也算多口感不錯而且烤得剛剛好最沾上濃濃的芝士實在是很美味雖然感覺很大罪惡感但就放肆這一餐吧後來我想起在首爾時看當地人捲芝士的方法跟住捲芝士看起來也
今天我和老婆仔計畫了看電影
辣但是很地道
之後是嫩豆腐湯
沒想到也是辣的
果然韓式食物都是偏辣的
湯裡有豆腐、瓜、粉絲、金菇、雞蛋
材料不算很多
2015年年頭的首爾一樣
2015-08-06
韓式前菜
芝士烤肋排骨
坐得舒適,食物不過不失想去 麻浦韓國料理一段日子了,早陣子經過門口時常都出現長長的人龍,早幾日和朋友早收工就早一點過去食飯平日關係,人不太多,沒有訂座都可以直接入去食飯空間感高,坐得十分舒適職員大都是韓國人,那位韓國大媽好友善前菜稍為令人有點失望,就只有呢三款涼菜,泡菜可能為了遷就港人口味,味道不夠辣沙律也不合格,那西生菜黃黃的,如果用上凱撒沙律菜會好多價錢方面是區內中位,一位大約250左右就可以食飽飽了職員為我們做,先加入少少泡菜再加入蛋液,之後就等食啦~味道不過不失,不過只有一條有點不夠喉,如果可以加多一條原味就更好了我們點了烤護心肉(調味)$160 和烤牛肋骨肉(調味) $170烤護心肉(調味)$160份量頗大的有點難燒,還燒燶了味道不錯,但燒好的烤護心肉有點難咬,牙力不好的我還是留給友人可伴以生菜同食減低油膩感烤牛肋骨肉(調味) $170燒呀燒,我最喜歡食牛肋骨肉啦~份量也是同樣的多,味道很入味,肉質很腍,不肥不廋,加點泡菜食更為醒胃消滯泡菜湯一客泡菜湯是連飯的,味道很正宗,很足料才不用一百蚊,食得飽飽

坐得舒適,食物不過不失
平日關係,人不太多,沒有訂座都可以直接入去食飯
空間感高,坐得十分舒適
職員大都是韓國人,那位韓國大媽好友善
沙律也不合格,那西生菜黃黃的,如果用上凱撒沙律菜會好多
價錢方面是區內中位,一位大約250左右就可以食飽飽了
職員為我們做,先加入少少泡菜
再加入蛋液,之後就等食啦~
烤護心肉(調味)$160

份量頗大的
有點難燒,還燒燶了

可伴以生菜同食減低油膩感
烤牛肋骨肉(調味) $170
燒呀燒,我最喜歡食牛肋骨肉啦~

份量也是同樣的多,味道很入味,肉質很腍,不肥不廋,
加點泡菜食更為醒胃消滯
泡菜湯