2017-06-10 139 views
成日聽人講日本明太子好好食,但其實未認真食過,今次朋友帶我去試試呢間鱈卵屋,專門用明太子做各種料理。一打開menu,睇到餐廳既簡介,佢地使用既明太子係博多直送,另外仲好多產品俾你買。Brew Master。我對於酒類不太喜愛,但友人點了支手工啤,好奇心下試試同平時的啤酒有何分別。一入口幾清爽,啤酒的苦味不太重,平時不飲酒的我都覺得好順口,去到最後味道仲會苦中帶甘,同其他料理幾夾。明太子上灌湯蛋卷。超好味!用左上湯整既蛋卷唔會太甜,再加上明太子,令個蛋卷好鮮味。推介用埋枱上支明太子版tabasco,會更加惹味。鱈卵碗(火灸三文魚+火灸油甘魚)。一碗三種食法:一開始直接食用,食到各種食材原味,鮮甜的魚生飯。之後加上其他配料,整成個人口味的飯。最後係茶漬飯,加上上湯,味道會更濃郁,上湯唔會太咸而搶哂其他既味道和風醬特色明太奶油烏冬。友人點的,偷侈食左幾啖,本來以為會好似西餐咁個奶油好「漏」,但竟然食落幾清新,完全無油膩感,推介!極品的蕃薯。甜品選擇唔多,但好好食,好有蕃薯味甜度剛剛好。

明太子上灌湯蛋卷

和風醬特色明太奶油烏冬

極品的蕃薯。甜品選擇唔多,但好好食,好有蕃薯味甜度剛剛好。
明太子上灌湯蛋卷
和風醬特色明太奶油烏冬