2020-04-21
呢排大家都好掛住以前去旅行既日子,我都好掛住,好想去台灣呀!行得誠品就忍唔住去左食台灣野!百芳招牌大大個好顯眼,都幾多人叫外賣,我就去左試。叫左台灣經典木盒便當,香酥炸雞腿便當,飯配辣菜脯、炒粉絲、滷水蛋、粟米,食材簡單但伴飯食一流。佢講明係用台灣米,飯既口感特別煙韌。雞脾都大大隻,份量充足。台灣一定要食紅燒面啦,今次選左牛丸牛筋面,個面底幾好食,又係特別煙韌,牛筋超淋仲有好多骨膠原既感覺,哈哈。牛丸都係台式製,好似台灣腸咁有脆皮既感覺,加上個湯帶點香辣,非常惹味! 我地2人仲加左個皮蛋豆腐做小食。台灣既話點少得台式飲品,呢間雖然唔係賣珍奶,但飲鮮奶特飲都好有驚喜。叫左黑糖珍珠仙草鮮奶同埋黑糖布丁鮮奶,呢度既珍珠係細細粒但真係好QQ,煙韌彈牙但又唔會滯! 仙草同布丁既質感我都好鍾意!!!呢兩杯雖然都冇得選甜度,但飲落好適中,唔會太甜,而且D奶唔會令你口乾,好味! 店舖有好多食物插畫好靚呀,百芳熊仔都好得意,真係好有台灣風味既一日呀!店內防疫措施都做足,堂食體驗唔錯! 下次想食珍珠西多!!!
店內防疫措施都做足,堂食體驗唔錯! 下次想食珍珠西多!!!