焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
首先,餐廳環境方面,係K11餐廳云云之中只是算還好,沒有什麼驚為天人打卡位,感覺只係普普通通餐廳裝修。雖然座位唔算迫,但身旁食客只要稍為聲浪大啲,都好影響個用餐環境。食物方面,我同朋友叫左名為「富」嘅dinner set,當然,米芝蓮一星推介,食物質素係唔差嘅,牛肉都係好有油香同肉味嘅,唯獨美中不足係最尾嘅甜品-豆腐雪糕,食落嘅感覺係芝士味,真係食唔出豆腐味。但其實每一道菜都冇話留下好深刻印象,只能講咁嘅價錢係應該要有番咁上下嘅質素。服務上,食完前菜之後就開始上肉類,個侍應係放底就行開左,個爐又開著左,已經鬼死咁熱,但又唔畀碟畀我地,隔左一陣先記得畀我地。然後明明見到隔離檯個啲會有侍應幫手燒,但原來係要自己燒嘅,搞到我以為自己同朋友食緊一人燒肉咁。啲肉係還好嘅,但本身佢啲牛肉係冇咩調味,主要係靠燒肉汁,檸檬汁,Wasabi,同鹽畀你調味,我suppose唔同部位燒嘅時間同配嘅調味會唔同,但問完侍應,聽完個意思就係你中意點配就點配啦,第一反係,下,唔係呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜係咩嚟嘅,侍應好似完全唔想同你講野咁,唔會同你介紹道菜,又唔會推介你點食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦

服務上,食完前菜之後就開始上肉類,個侍應係放底就行開左,個爐又開著左,已經鬼死咁熱,但又唔畀碟畀我地,隔左一陣先記得畀我地。然後明明見到隔離檯個啲會有侍應幫手燒,但原來係要自己燒嘅,搞到我以為自己同朋友食緊一人燒肉咁。啲肉係還好嘅,但本身佢啲牛肉係冇咩調味,主要係靠燒肉汁,檸檬汁,Wasabi,同鹽畀你調味,我suppose唔同部位燒嘅時間同配嘅調味會唔同,但問完侍應,聽完個意思就係你中意點配就點配啦,第一反係,下,唔係呀嘛。另外,佢每次上菜都好似要估道菜係咩嚟嘅,侍應好似完全唔想同你講野咁,唔會同你介紹道菜,又唔會推介你點食,就好似畀左碟野你你就食左佢啦咁樣,去到中段我都忍唔住想問侍應我宜家上嘅菜係咩嚟㗎,佢先至會答我。去到食和牛熱狗同壽喜燒就終於有人serve我地,但我朋友個塊壽喜燒嘅肉係燒到肉都散埋,雖然唔影響味道,但感覺唔太專業。

埋單落樓2個人包埋兩杯酒總共二千幾蚊,只能講2千幾蚊我真係可以食something better in k11 with better food and service quality

總結,我同朋友去左食一間貴價高質嘅一人燒肉,值唔值就見仁見智,如果下次仲要再食,我同我朋友就會話No thanks la.